Minder deelnemers voor IJzerwake in Steenstrate

De IJzerwake in Steenkerke. © BELGA
Redactie KW

Zondag vond de 14de IJzerwake in Steenstrate plaats. De manifestatie lokte zo’n 4.000 mensen, een 500-tal minder dan vorig jaar.

“De IJzerwake is niet gebonden door de regeerakkoorden die de N-VA heeft ondertekend”, zei Wim De Wit, die uithaalde naar N-VA-minister Jan Jambon die stelde dat “de transfers ons niet interesseren en slechts een politiek marketingsinstrument zijn”. “Belangrijke maatschappelijke noden geraken in Vlaanderen niet opgelost bij gebrek aan financiële middelen en dat terwijl een ongecontroleerde geldstroom plaatsvindt tot 16 miljard euro per jaar“, voldoende om vier Oosterweelverbindingen per jaar te betalen, vervolgde hij. De zesde staatshervorming heeft de geldstroom alleen maar doen toenemen. Het gaat dus allesbehalve om een administratief schoonheidsfoutje of politieke marketing, besloot De Wit.

Gastspreker, voorzitter Bart De Valck van de Vlaamse Volksbeweging, wees erop dat de transfers blijven oplopen, “ook zonder de PS in de federale regering”. De Franstaligen zijn er volgens hem enkel op uit om geld en grond uit het kwijnende België te halen. “Ook zonder PS in de federale regering kan een francofone minderheid in het federale parlement elke maatregel blokkeren die ogenschijnlijk een Vlaams voordeel zou kunnen opleveren”, aldus De Valk.

De IJzerwake in Steenkerke.
De IJzerwake in Steenkerke.© BELGA

Wim De Wit riep de Vlaamse regering op om de plannen voor het nationaal stadion op parking C te verhinderen, “een bastion van francofiele uitstraling, een zoveelste aanslag op ons grondgebied en een openlijke vernedering”. Voor Bart De Valck hebben de plannen één doel: de sluipende uitbreiding van Brussel richting Vlaanderen bewerkstelligen, met als ultiem sluitstuk de realisatie van een corridor met Wallonië.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier