Michiel Vandewalle trekt kartellijst N-VA/Open VLD in Waregem

Michiel Vandewalle, Sofie Demeulenaere en Xavier Wyckhuyse krijgen de eerste drie plaatsen op de lijst van Open VLD/N-VA. © GF
Redactie KW

Het Waregems kartel N-VA/Open VLD maakte zijn lijsttrekker bekend voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. De 29-jarige Michiel Vandewalle krijgt de eerste plaats op de lijst. Sofie Demeulenaere en fractieleider Xavier Wyckhuyse krijgen respectievelijk plaats twee en drie.

Michiel Vandewalle studeerde enkele jaren geleden af als industrieel ingenieur aan de KULeuven en is sindsdien als ondernemer werkzaam binnen de sector van duurzame energie. Hij heeft twee grote drijfveren: ondernemen en politiek. “Als zoon én kleinzoon van leerkrachten was ik nochtans in de wieg gelegd om in het onderwijs te stappen”, vertelt Michiel. “Maar het is anders uitgedraaid. Als tiener wist ik al dat ik zelfstandige zou worden.”

“Wat de politiek betreft, heb ik me ook van jongs af geëngageerd. Eerst in de leerlingen- en schoolraad van het O-L-V Hemelvaartinstituut in Waregem, daarna als preses van de KULAK en Moeder Waregemse. Momenteel ben ik bestuurslid bij de Jonge Kamer en zetel ik al vier jaar in het arrondissementeel bestuur en de partijraad van N-VA.” Michiel heeft er naar eigen zeggen zijn bedenkingen bij hoe Waregem bestuurd wordt. “Het stadsbestuur heeft veel foute keuzes gemaakt, zoals met de Zuidboulevard en hoe die anders uitdraaide dan verwacht. Ook op het gebied van mobiliteit heeft het stadsbestuur jaren gewacht om een visie op tafel te leggen. Net voor de stembusslag rijzen overal wegenwerken op, maar ondertussen reed de Waregemnaar al jaren stapvoets naar zijn werk of naar huis.”

Participatie

De tweede plaats op de lijst is voor Sofie Demeulenaere, een nieuwkomer in de politiek die zo meteen de leading lady van het kartel wordt. “Net zoals het belangrijk is in een bedrijf om te weten wat er leeft bij je medewerkers en klanten, moet je ook weten wat de burger denkt van je beleid als je in het stadsbestuur zit. Participeren aan het beleid is niet het privilege van enkel de burgemeester en de schepenen. Elke Waregemse burger moet hieraan kunnen deelnemen.”

Xavier Wyckhuyse (47), een zelfstandig verkoper in apotheekbenodigdheden en vader van twee tieners, krijgt de derde plaats op de lijst. Al 18 jaar zetelt hij in de gemeenteraad voor Open VLD. Hij nam enkele maanden geleden het initiatief om over de verschillende partijen heen een akkoord te sluiten om minder verkiezingsborden te plaatsen in Waregem. “Ik vind niet dat dit nog van deze tijd is”, stelt hij. “Het zorgt bij elke verkiezing voor een hoop zwerfvuil. Helaas was CD&V daar er niet voor te vinden om geen borden te plaatsen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.