Michiel Vanackere (Wel Jong Niet Hetero) : “Niet Gay Pride, wel bekrompenheid is probleem”

Redactie KW

De Gullegemse voorzitter van de holebi-organisatie stoort zich aan critici die de Gay Pride als ‘provocerend’ of ‘stigmatiserend’ zien.

Elk jaar opnieuw wordt een event als de Gay Pride in vraag gesteld. Dit jaar nog meer dan anders door de Oostenrijkse ‘vrouw met baard’ die dit weekend het Eurovisiesongfestival won. De discussie bij de publieke opinie, en ook binnen de homogemeenschap, barstte in alle hevigheid los. Of dat de emancipatiestrijd wel ten goede komt, al die roze pluimen en leren pakjes. “Ongelofelijk toch dat we onszelf zo graag bestempelen als verdraagzaam en tolerant tot diversiteit echt zichtbaar wordt”, stelt Michiel Vanackere vast. “Het probleem ligt niet bij die vrouwen met baard of de extravagante mannen tijdens zo een Pride, wel bij de mensen die moeilijk kunnen toegeven dat ze misschien niet zo tolerant zijn als ze eigenlijk beweren.”

“In het plaatje passen”

Michiel ziet bovendien dat een dergelijk pleidooi ook steeks vaker binnen de homogemeenschap zelf voorkomt. “Gewoon ‘gewoon’ doen. Jouw identiteit en eigenheid verloochenen om toch maar zo goed mogelijk in ‘het plaatje’ te passen”, dat lijkt de teneur. “Als we willen dat hetero’s ons accepteren, moeten we ons aanpassen’ is hierbij een veelgebruikt argument.” Belachelijk, vindt Michiel. “Als ik zaterdag mijn leren pakje wil aandoen met enkele pluimen in de kont als accessoire dan doe ik dat gewoon. Alleen heb ik daar geen behoefte aan. Dat mensen zichzelf durven zijn is niet iets wat stigmatiseert, wel iets wat inspireert en jammer genoeg ook iets dat blijkbaar heel wat mensen frustreert.”

Engagement vertalen in beleid

Michiel Vanackere ziet dat er naast de strijd tegen discriminatie nog een veel grotere strijd wacht, die tegen schijntolerantie. De voorzitter roept de talrijke politici die zaterdag, een week voor de verkiezingen, present zullen zijn op de Gay Pride dan ook op hun engagement nadien te vertalen in beleidsdaden. “Je kan geen beleid voeren dat diversiteit aan banden legt of onvoldoende ondersteunt om nadien te verkondigen dat je toch maar mooi meegelopen hebt met de Pride en de goeie zaak dus steunt. Aan dat soort plat populisme heeft niemand een boodschap”, besluit Michiel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier