Michel Van den Brande licht politieke ambities toe: “Het is écht tijd voor verandering”

Michel Van den Brande: "Ik heb het hart op de tong en spreek de taal van de gewone man." © WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Michel Van den Brande (56) steekt de hand uit naar medestanders om een nieuwe politieke partij op te richten. “Het is mij menens. Met uitzondering van Gwendolyn Rutten mag iedereen mij bellen.”

Vlaanderens bekendste stellingbouwer liet vorige week aan Dag Allemaal weten dat hij overweegt om in de politiek te stappen, en blijkbaar is het Michel Van den Brande menens. “Iedereen kan een politieke partij opstarten en er ligt zoveel werk op de plank. Ten eerste, waarom hebben wij in godsnaam zes regeringen nodig? Als ik verkozen word, schaf ik er meteen vijf af. Zoveel politici voor zo’n klein landje, dat is toch nergens voor nodig? En België heeft eigenlijk toch niets te zeggen, hé. We worden altijd maar op de vingers getikt door Europa.”

Migratie

Van den Brande verkocht in 2017 zijn chalet op camping Jamboree, maar bleef wel in Blankenberge wonen. Vanop zijn dakterras naast het Casino kan hij het Brugse Belfort zien. “En de lichtjes van het voetbalstadion, als Club speelt. Ik droomde altijd van zo’n penthouse met zicht op zee én het binnenland, en je kan moeilijk centraler zitten dan hier. Ik woon graag in Blankenberge.”

Van den Brande is er ondertussen zeven jaar gedomicilieerd. “Deze stad wordt soms een beetje onderschat, vind ik. Blankenberge heeft een van de mooiste jachthavens ter wereld. Maar de stad moet zich wel verder blijven ontwikkelen. En ik mis hier een paar mooie merkwinkels. Een Hermès of Louis Vuitton, bijvoorbeeld.”

Met uitzondering van Gwendolyn Rutten mag iedereen mij bellen

“Die uitspraken over in de politiek gaan, doe ik niet om in de belangstelling te komen. Ik heb het al gemaakt in het leven. Maar er loopt vandaag van alles mis in dit land, en de mensen pikken het niet langer. Er is nood aan politici die het durven te zeggen zoals het is. Ik moet denken aan dat liedje van Willem Vermandere: die ‘bange, blanke man’ is een bange blanke politicus geworden. Misschien moet ik Jean-Marie Dedecker eens bellen. Die zegt tenminste zijn gedacht.”

“Ons land heeft nood aan een rechtser beleid, ik zou bijvoorbeeld veel strenger zijn op migratie. De perceptie die vandaag bij veel mensen leeft, is dat mensen van vreemde origine altijd voorrang krijgen. Merkel en haar ‘wir schaffen das’, dat wordt nog de ondergang van Europa. Ik ben er voorstander van om de mensen te helpen in hun eigen land: in plaats van al die vluchtelingen hier op te vangen, moeten we investeren in de heropbouw van hun land. Er heerst vandaag de dag ook een soort wetteloosheid. Wie veroordeeld is tot levenslang, moet ook levenslang in de gevangenis blijven.”

Vlaams Belang

Van den Brande kwam ooit op voor het Vlaams Belang in Sint-Niklaas. “Ze hebben in mei mijn proteststem gekregen, maar ik vind dat er nood is aan een nieuw politiek initiatief in ons land. Het politieke landschap is zodanig versnipperd dat er geen krachtdadig bestuur meer mogelijk is en de traditionele partijen hebben geen antwoorden voor de problemen van vandaag. Vlaams Belang is te racistisch en met de standpunten van de N-VA ben ik het ook niet altijd eens. Van mij mag het koningshuis blijven bestaan: da’s traditie. Ik wil de motor zijn achter een partij die écht verandering brengt.”

Liever een wit huwelijk

Van den Brande is nog altijd samen met zijn vriendin Sofie. In 2016 werd hij een tijdje vermist na de zoveelste relatiebreuk met haar. “Ik heb toen echt heel diep gezeten. (denkt na) Ik wens het iedereen toe om gelukkig te zijn, en iedereen is vrij om elders het geluk te gaan zoeken. Maar te veel is te veel. Als het genoeg geweest is, moet je dat óók durven zeggen. Wat mijn uitspraken over het gemengde huwelijk van mijn dochter betreft: ik had nog altijd liever een wit huwelijk gehad. Maar hij heeft mij een prachtige kleindochter gegeven en hij is een goede vader voor haar.”

“Men zegt wel eens dat je een olifantenvel moet hebben om in de politiek te gaan. Ik heb niet alleen een dik vel maar ook een brede rug. Maar ik heb ook het hart op de tong en spreek de taal van de gewone man. Als mensen mij daarom een populist of opportunist willen noemen, laat ze dan doen. Mijn grote mond kan van pas komen om de waarheid te zeggen en ik zou nooit beloftes doen die ik niet kan waarmaken. Wel ben ik mij ervan bewust dat ik die plannen niet alleen kan realiseren. Ik ben onervaren in de politiek, en ik ben maar tot mijn twaalfde naar school geweest.”

Kiezer werd bedrogen

Van den Brande kreeg naar eigen zeggen al veel reactie op zijn plannen om in de politiek te stappen. “Veel mensen komen mij zeggen dat ze voor mij zouden stemmen. Dat geeft een drive. De kiezer werd na de laatste verkiezingen bedrogen en ik wil er in 2024 mee voor zorgen dat dit de traditionele partijen zuur opbreekt. Dus ja, het is mij menens. Met uitzondering van Gwendolyn Rutten mag iedereen mij bellen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.