Meuleberg krijgt uitkijktoren van maar liefst tien meter hoog

Deze schets toont hoe de uitkijktoren op de Meuleberg er uit zal zien. © GBA
Redactie KW

In het kader van het project ‘Horizon 2025’ heeft Westtoer een samenwerkingsovereenkomst voor de realisatie van het project ‘Uitkijktoren Meuleberg’ voorgesteld. De kostprijs voor dit project wordt op 200.000 euro geraamd. De gemeente Anzegem kan hiervoor een toelage van 75 procent bekomen.

“We voorzien een toren van tien meter hoog op de Meuleberg aan de kant van het waterreservoir”, legde schepen Koen Tack (N-VA) op de gemeenteraad van woensdag 25 april uit. “Het wordt een volledig ander ontwerp dan dat van de toren die oorspronkelijk voorzien was tussen de Braam- en Tjampenstraat. Die was slechts vier meter hoog en dit ontwerp paste niet op de nieuwe plaats op de Meuleberg.”

360 graden

“Door de bezwaren van de omwonenden en vooral de onmogelijkheid om subsidies te krijgen omdat het zicht op de toren geen 360 graden bedroeg, werd de beslissing genomen om de toren op de Meuleberg te plaatsen. Er werd met een drone nagegaan welke de beste hoogte was en tien meter bleek daarvoor ideaal te zijn.”

“Een drone controleerde welke de beste hoogte voor de toren zou zijn”

De toren bestaat uit een betonwand waarlangs een trap in profielstaal met verzinkte looproosters wordt aangebracht. Die zal tot twintig personen kunnen dragen. De toren is ontworpen door Jos Dewolf van BVBA Netarchitectuur uit Gent. “Het is zeker de bedoeling dat de toren niet te sterk binnen het landschap en de omgeving zal opvallen. Men wil dit oplossen door de toren met groen, zoals klimop of andere materialen, aan te kleden. Dit wordt nu nog samen met de ontwerper bekeken”, aldus Koen Tack.

Pasen 2019

De strook grond langs het waterreservoir aan de Meuleberg, die eigendom is van de gemeente, is echter niet breed genoeg voor de voet van de toren die voor de nodige stabiliteit moet zorgen. Daarom heeft de gemeente heel recent een intentieovereenkomst met De Watergroep gesloten, waarbij deze laatste een recht van opstal aan de gemeente Anzegem verleend voor het gebruik van enkele meters grond.

Men hoopt de bouw in de loop van dit jaar nog te kunnen starten, om het uitkijkplatform uiterlijk tegen Pasen 2019 te kunnen openen. (GBA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier