Meulebeke wil 22 miljoen investeren: van autoluwe markt tot fietspaden

Een conceptbeeld van de autoluwe markt, waardoor markt- en kermiskramers meer plaats hebben en er ook wat meer groen en banken terecht kunnen. © gf
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Het gemeentebestuur van Meulebeke heeft zijn huiswerk voor de komende vijf jaar klaar. In het meerjarenplan – dat woensdag op de gemeenteraad ter stemming voorligt – voorziet ze 22 miljoen euro voor een reeks fikse investeringen. De duurste is de renovatie van kasteel Ter Borcht, de opvallendste het autoluw maken van de Markt.

Het duurste project is de renovatie van het interieur van kasteel Ter Borcht en de aanpak van de omgeving. Die werken zijn nu al aan de gang en moeten eind 2020 af zijn, met als doel om het kasteel als ontvangstruimte te kunnen gebruiken tijdens het BK veldrijden in januari 2021. “We voorzien daar 2,8 miljoen euro voor”, vertelt burgemeester Dirk Verwilst (Lijst van de Burgemeester). “Andere grote investering is de aanpak van enkele straten om er veilige fietspaden te realiseren. Zo pakken we de Gentstraat aan, een dossier dat al 30 jaar aansleept. Daarnaast komt voor 1,8 miljoen euro ook de Pittemstraat aan de beurt. Naast de fietspaden komt er ook een nieuwe riolering, nutsleidingen en wegdek. In de omgeving van de Marialoopschool komt er ook een verkeersdrempel, zodat scholieren veiliger zouden kunnen passeren. Er hangt een prijskaartje van 90.000 euro aan vast, waarvan 25.000 euro Vlaamse subsidies.”

Ruimere terrassen

Opvallendste ingreep op de planning wordt het autoluw maken van de Markt. “We nemen daar ook de heraanleg van de straten in de nabije omgeving bij”, vervolgt de burgemeester. “In de Marktstraat is de riolering immers verzakt en aan herstel toe. Bedoeling is om het verkeer niet meer rond de kerk te leiden, maar net voor de Kerkstraat naar links te sturen. Op die manier krijg je een autoluwe markt, waardoor markt- en kermiskramers meer plaats hebben en er ook wat meer groen en banken terecht kunnen. Ook de horeca kan op die manier ruimere terrassen zetten en daarnaast zou het bij huwelijken bijvoorbeeld mogelijk zijn een erehaag te vormen zonder dat je voor passerende wagens moet oppassen.”

Voor verenigingen voorziet de gemeente 20 procent meer aan toelages, met de bedoeling hen op die manier meer te ondersteunen en stimuleren

De markt helemaal afsluiten gebeurt niet. “We denken aan verzinkbare paaltjes die we naar beneden doen als er een echt groot evenement is en er dus meer parking nodig is. De parkeerplaatsen die op de Markt wegvallen, compenseren we op andere plaatsen. Er zullen er minstens evenveel overblijven.” De gemeente voorziet nu een startbedrag van 250.000 euro.

Serviceflats

Ook in Ter Deeve wil de gemeente het een en ander veranderen. “De kamers in het voormalige rusthuis willen we ombouwen tot serviceflats, goed voor een investering van 1,7 miljoen euro”, aldus Dirk Verwilst. “Het is een van de weinige investeringen met een terugverdieneffect op 20 jaar.” Er komt ook een toegankelijker containerpark, door die lager te maken en een oprijsysteem voor wagens te zien. De ingreep wordt geraamd op 350.000 tot 400.000 euro.

Voor verenigingen voorziet de gemeente 20 procent meer aan toelages, met de bedoeling hen op die manier meer te ondersteunen en stimuleren. De adviesraden krijgen in het plan voortaan allemaal evenveel: 2.500 euro per jaar, met de voorwaarde dat ze een project voorzien.

Belastingsverhoging

Nadeel van al die fraaie plannen is een belastingsverhoging. De gemeente wil in het voorjaar van 2020 de personenbelasting laten stijgen van 7 naar 7,5 procent, iets wat de gemeentekas 221.275 euro extra moet opleveren. Of het meerjarenplan ook effectief goedgekeurd raakt, blijft afwachten. Meerderheidspartij Vrij stapte recent uit het kartel met de Lijst van de Burgemeester en was eerder dit jaar al tegen een belastingsverhoging als daar voor hen geen duidelijk plan tegenover staat. Blijven ze voet bij stuk houden, dan kunnen ze mogelijk woensdag al een bom onder de meerjarenplanning leggen, want die houdt uiteraard rekening met die extra belastingsverhoging. Wordt dus vervolgd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier