Meulebeke 2013/2018: wissels al vooraf bepaald

Zittend v.l.n.r. Luc Vullers, Marc Vandermeulen, Rita De Costere, gemeentesecretaris Tom Vanpoucke, burgemeester Dirk Verwilst, Danny Bossuyt, Nancy Vanluchene en Nele Gelaude. Rechtstaand v.l.n.r. Christine Goethals, Omer Willems, Kristof Vande Walle, Katrien Seys, Lieve Desplenter, Amelie Soenens, Herman Vanhee, Tom Wattijn, Rik Vergote, Benedikt Van Staen, Rik Priem, Peter D'Haeyere, Bert Verdru en Lieve Germonprez. © Foto a-dede
Redactie KW

Meulebeke Sinds de installatie van de gemeenteraad na de verkiezingen van oktober 2012 is er tot op heden op het eerste zicht weinig spectaculairs gebeurd. Conform de afspraken die er binnen de meerderheidspartij – toen nog CD&V – waren, vonden er eind 2015 wel twee schepenwissels plaats. Nancy Vanluchene werd opgevolgd door Amelie Soenens en Marc Vandermeulen stond zijn schepensjerp af aan Katrien Seys.

Meulebeke 2013/2018: wissels al vooraf bepaald

Machteld Vanhee, dochter van Herman (N-VA), liet haar pa zijn zitje in de gemeenteraad houden en koos zelf voor een plaats in de OCMW-raad. Na de installatievergadering liet Omer Willems zijn zitje in de gemeenteraad over aan Philine Deneir, want hij koos voor de OCMW-raad.

Geen ja-knikker

Omer (74) is afkomstig uit Slijpe, waar hij begin de jaren 70 lid was van de COO (Commissie voor Openbare Onderstand, de voorloper van het huidige OCMW, red.). In 1978 kwam hij samen met zijn echtgenote Lea Symoen in Meulebeke aan en vestigde zich in de Vredestraat. “In 1985 ben ik toegetreden tot de toenmalige CVP”, vertelt hij. “Ik werd secretaris en later voorzitter van de plaatselijke afdeling en zetelde eveneens in het bestuur van het plaatselijke ACV. Van 1994 tot 2000 werd ik lid van de OCMW-raad.”

Daarna zetelde hij in de gemeenteraad van 2001 tot 2012. “Tijdens die periode was ik van 2007 tot 2009 schepen van Ruimtelijke Ordening, Financiën, Personeel en Patrimonium. Begin 2013 heb ik mijn zitje in de gemeenteraad afgestaan aan Philine Deneir en zetelde ik opnieuw in de OCMW-raad. Ik ben nooit een ja-knikker geweest. Ik hield van een rechtlijnig bestuur met een gemeenschappelijke visie op sociaal gebied. Die sociale ingesteldheid zal me nooit verlaten. Mijn grootste frustratie was de afdanking van de mensen van de poetsdienst, al konden we bewijzen dat we na enkele jaren een perfecte break-even konden bereiken. Nu zet ik een punt achter dit alles en maak ik tijd voor mijn echtgenote, onze twee dochters en de vijf kleinkinderen.”

“Het waren dertig boeiende jaren, die ik met volle teugen heb beleefd ondanks de soms moeilijke dossiers” – Marc Vandermeulen

Nancy Vanluchene uit de Slijterijstraat in Meulebeke is verpleegkundige van beroep. Na haar eerste verkiezingsdeelname, goed voor 433 stemmen, werd ze meteen schepen. Ze werd verantwoordelijk voor personeel en tewerkstelling, jeugd, kind- en gezinszorg, toerisme, communicatie- en participatiebeleid. Er was vooraf afgesproken dat haar schepenambt drie jaar zou duren en dat zij dan opgevolgd zou worden door Amelie Soenens. Wat geschiedde. Daarna zetelde Nancy als raadslid in de gemeenteraad.

Doorstart jeugdhuis

Tijdens haar driejarige schepenambt realiseerde zij de doorstart van het jeugdhuis ‘t Vraagteken van de Achtste Linielaan naar de oude brandweerkazerne, zorgde ze voor voldoende monitoren voor de speelpleinwerking tijdens de zomervakantie en onder haar impuls kwam er een nieuwe bewegwijzering op de fiets- en wandelpaden in eigen gemeente. Een ‘openbare communicatie’ kwam er ook via een led-bord op de Markt. Straks, bij de volgende verkiezingen, stelt Nancy zich geen kandidaat meer.

Meulebeke 2013/2018: wissels al vooraf bepaald

De tweede schepenwissel betrof Marc Vandermeulen uit de Vossekotstraat in Marialoop. Marc is landbouwer en een Marialoopnaar in hart en nieren. In 1988 startte hij zijn politieke loopbaan op vraag van toenmalig burgemeester Daniël Vanpoucke, die een sterkere vertegenwoordiging uit de landbouwsector binnen de raden nastreefde. Marc startte als OCMW-raadslid. “Het was de periode waarin Erna Ide secretaris en André Demuynck voorzitter waren van het OCMW“, vertelt hij. “Drie jaar later kreeg ik een plaats in de gemeenteraad in opvolging van Noë Castelijn. In de volgende legislatuur kon ik opnieuw drie jaar als OCMW-raadslid en drie jaar als gemeenteraadslid aan de slag. In 2000 werd ik schepen van Milieu en Ruimtelijke ordening.”

Waterbufferbekken

Het schepenambt zou Marc nog uitoefenen tot eind 2015. Vanaf 2009 was hij schepen van Openbare Werken en Landbouw. Begin 2016 werd hij opgevolgd door Katrien Seys. “Het waren 30 boeiende jaren, die ik met volle teugen heb beleefd ondanks de soms moeilijke dossiers. Ik ben terecht trots dat we werk hebben gemaakt van het waterbufferbekken, dat het riool- en hemelwater gescheiden werd en dat de landbouwwegen een duidelijke upgrade kregen.”

Naast zijn politieke opdracht en die van landbouwer was Marc ook nog voorzitter van de Landelijke Gilde en het Feestcomité van Marialoop. Marc is gehuwd met Myriam Alliet, het echtpaar heeft drie kinderen en zes kleinkinderen. Marc stelt zich niet meer verkiesbaar bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen.

(Luc Bouckhuyt)