Meulebeekse burgemeester Dirk Verwilst over belastingverhoging: “Deze crisis snel begraven”

Bert Verdru. (foto Luc)
Redactie KW

De eerste gemeenteraadszitting blijft nog steeds hét gespreksonderwerp in de Berengemeente. Aanleiding daarvoor was dat de VRIJ-fractie, die met de CD&V deel uitmaakt van de Lijst van de Burgemeester, samen met ex-schepen Nele Gelaude van CD&V tegen de belastingverhoging stemde.

De allereerste gemeenteraadszitting zal nog lange tijd nazinderen in Meulebeke. Onenigheid troef binnen de rangen van de Lijst van de Burgemeester waar de vier VRIJ-leden – Lieve Germonprez, Bert Verdru, Peter D’Haeyere en Mouna Belkadi – en het CD&V-lid Nele Gelaude op enkele heel belangrijke agendapunten tegen stemden. Zo verwezen ze zowel de aangekondigde belastingverhogingen als de meerjarenplannen voor de gemeente en het OCMW naar de prullenmand.

Het was de bedoeling dat men de opcentiemen van 1039 naar 1089 en de personenbelasting van 7 % naar 7,5 % zou brengen. De nee-stemmen van vijf leden van de Lijst van de Burgemeester veranderden de zaak drastisch.

Ruimte om te investeren

“Uit de cijfers die we geanalyseerd hebben en uitgaand van een voorzichtig exploitatiesaldo van 2.350.000 euro, blijkt dat we in 2019 zonder enige belastingverhoging alles vlotjes rond krijgen en zelfs nog 560.000 euro aan autofinancieringsmarge over hebben”, aldus Bert Verdru. “Er is ook elk jaar bijkomende ruimte om te investeren, door onder meer de vrijgekomen schuldenlast en de dalende intresten op de leningen. Gecumuleerd over deze legislatuur bedraagt de leningsmogelijkheid aan de huidige aanslagvoet 18 miljoen euro. Een serieuze pot om mee aan de slag te gaan. We moeten echt out of the box durven denken en alle opportuniteiten bekijken. Samen kunnen en willen we een mooi meerjarenplan opmaken, gebaseerd op gegevens. Daar werken we graag aan mee.”

Er is ook elk jaar bijkomende ruimte om te investeren, door onder meer de vrijgekomen schuldenlast en de dalende intresten op de leningen – Bert Verdru

Voor Benedikt Van Staen, fractieleider N-VA, zijn er nog onduidelijkheden: “Bij de verhoging van de belastingen, die zowat 450.000 euro per jaar zouden bedragen, stellen we ons toch enkele vragen. Waarom moeten we ze nu verhogen? Is deze verhoging verantwoord naar de inwoners toe? Wat is de visie van dit bestuur en vooral welk beleid zal er de komende jaren gevoerd worden? Eerlijk gezegd: in het meerjarenplan vinden we weinig of niets terug. Er is duidelijk een gebrek aan transparantie. Onze inwoners hebben nu eenmaal het recht te weten wat er de komende jaren staat te gebeuren en wat dat alles zal kosten.”

Rik Priem, fractieleider van Zorgsaam, sluit zich daarbij aan en heeft het zelfs over “een bewijs van politieke moed” bij de nee-stemmers. En nu?

Dirk Verwilst. (foto Luc)
Dirk Verwilst. (foto Luc)

Geen kinderspel

“Ik hoef niet te zeggen dat deze situatie me enorm zwaar op de maag ligt”, reageert burgemeester Dirk Verwilst. “Maandagavond 21 januari zijn we nog met onze voltallige groep bijeengekomen. Er werd hard gediscussieerd over deze punten, maar er volgde een akkoord over de verhoging van de belastingen. Dat men dan zijn woord niet houdt, vind ik niet alleen jammer maar ook ernstig. Besturen is nu eenmaal geen kinderspel, het vergt verantwoordelijkheid en gedrevenheid. De leden van VRIJ hadden hun woord gegeven om mee te stappen in de Lijst van de Burgemeester en dan wordt er verwacht dat je als één blok achter het gedachtegoed staat. Als beleidspartij mag je niet meer denken als een oppositiepartij. Sorry, maar er is een keuze gemaakt. Ik wens deze crisis zo snel mogelijk te begraven. Ik sta open voor dialoog.”

De leden van VRIJ hadden hun woord gegeven om mee te stappen in de Lijst van de Burgemeester en dan wordt er verwacht dat je als één blok achter het gedachtegoed staat – Burgemeester Dirk Verwilst

“Onze gemeente is pilootgemeente in een nieuw boekhoudkundig project en op die manier werd het cijfermateriaal wat laat meegedeeld”, zegt Dirk Verwilst nog. “We bouwen onze schuldenlast aan een strak tempo af – meer dan 2 miljoen euro per jaar – maar we mogen niet vergeten dat de lopende zaken ook geld kosten en er steeds nieuwe uitdagingen op ons afkomen. Ik denk daarbij aan restaureren van of een compleet nieuw zwembad, de renovatie van het kasteel, het vernieuwen van het dak van het gemeentehuis, de aankoop van een nieuwe verwarmingsketel voor het Vondelcomplex, het compleet restaureren van de Sint-Amanduskerktoren… Er zijn steeds bijkomende en soms totaal onverwachte exploitatiekosten. Koken kost nu eenmaal geld. We zorgen ervoor dat er zich straks 350 nieuwe gezinnen in Meulebeke kunnen vestigen, ik wil die mensen dan ook alle kansen bieden om samen met iedereen te kunnen genieten van een optimale sport- en cultuurinfrastructuur. We hebben samen een beleidsplan opgemaakt, die beloftes naar de kiezers toe moeten we waarmaken”, besluit de burgemeester.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier