Met Gilbert Deruwe verdwijnt boegbeeld van de Zedelgemse politieke scène

Gilbert Deruwe neemt afscheid van 'Zillegemse' politiek. © DL
Redactie KW

Gilbert Deruwe (CD&V-Nieuw) stopt met politiek. Meer dan dertig jaar zetelde de 72-jarige Zedelgemnaar in de gemeenteraad. Hij was ook zes jaar voorzitter van het OCMW. “Ik heb nooit stress gekend. Altijd ben ik mezelf gebleven”, zegt Gilbert Deruwe.

Met Gilbert Deruwe verliest de Zedelgemse politiek één van zijn boegbeelden. De politieke microbe erfde hij van zijn vader August, die 24 jaar actief was in de Zedelgemse gemeentepolitiek. Gilbert werkte als arbeider in de Claeyson, waar hij ook meer dan dertig jaar zetelden in het Comité Veiligheid en Preventie voor het ACV. “In 1978 kreeg ik dankzij het ACW de kans om politieke lessen te volgen in De Gilde in Brugge“, vertelt Gilbert. Graag gezien en actief in verschillende verenigingen,… In 1981 stelde ACW Brugge hem voor om op de provinciale kieslijst voor CVP te staan. “Roger Vanthournhout en Jozef Roose kwamen langs. Ik wist dat ik niet kon verkozen worden, maar na twee uur ‘onderhandelen’ heb ik toch ja gezegd…”

OCMW-voorzitter

Gilbert stond op zondag 9 oktober 1982 voor het eerst op een Zedelgemse kieslijst. Als veertiende op de CVP-lijst behaalde hij 637 voorkeurstemmen en was hij eerste reserve. In april 1987 kwam hij in de gemeenteraad terecht. Daarna ging het alleen maar crescendo. Als zestiende op de lijst behaalde Gilbert in 2000 1.110 voorkeurstemmen en werd hij voorzitter van het OCMW. “Het was voor mij de mooiste periode. Je staat dicht bij de mensen en je kunt mensen ook echt helpen. Het sociale lag me altijd aan het hart.”

Zes burgemeesters

“Frans Claeys, Guido De Sutter, Roland Packo, Hilaire Verhegge, Patrick Arnou en Annick Vermeulen: ik diende onder zes burgemeesters. Of de gemeentepolitiek nu anders wordt gevoerd? Vroeger waren de raden meestal korter. Nu wordt er vaak te lang gebadineerd over één punt. Ook de computer en het internet zorgden zoals in alle andere sectoren voor een grote verandering.”

“Zelf voel ik dat de tijd gekomen is om de fakkel door te geven aan jongere en evenwaardige kandidaten. Of ik het zal missen? Politiek is een microbe en ik zal het blijven volgen. In de fractie heb ik altijd mijn mening kunnen zeggen. Er werd geluisterd. Voor de rest heb ik nooit stress gekend, ik ben altijd mezelf gebleven. Graag wil ik mijn vrouw Thérèse (Gekiere, red.), mijn kiezers, mensen van het ACW en nu Beweging.net en iedereen waar ik mee heb samengewerkt, bedanken. Ik ben een echte Zillegemnaar en zal dat altijd blijven”, besluit Gilbert.

(DL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier