Mesen 2013/2018: Kleinste gemeenteraad is nog kleiner geworden

We zien Kristof Veramme, Chantal Ghesquire, Guy Tancré, André Bossaert, secretaris Patrick Florizoone, Sandy Evrard, Katelijn Poissonier, Jean-Pierre Verdru en Darline Vaneeckhoutte. © EF
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Mesen had met zeven raadsleden al de kleinste gemeenteraad van het land en met het overlijden van gemeenteraadslid Jean-Pierre Verdru werd die nog kleiner aangezien meerderheidspartij MLM geen verkozen opvolgers meer had.

Mesen 2013/2018: Kleinste gemeenteraad is nog kleiner geworden

In juli vorig jaar nam Jean-Pierre Verdru ontslag uit de Mesense gemeenteraad. In februari had hij de diagnose gekregen dat hij ongeneeslijk ziek was en nog slechts enkele maanden te leven had. Uiteindelijk overleed Jean-Pierre op 66-jarige leeftijd op 2 augustus 2017.

Voor het overlijden van Jean-Pierre had Mesen met slechts zeven zetels de kleinste gemeenteraad van het land. Door het grote stemmenoverwicht van meerderheidspartij Mesense Liberalen, Liberaux Messinois (MLM) van burgemeester Sandy Evrard – de partij haalde zes van de zeven zetels, opponent MDM slechts één – waren er echter geen opvolgers meer. “Van de zeven kandidaten op de lijst zaten er al zes in de gemeenteraad”, zegt Sandy Evrard. “Guy Tancré was de zevende kandidaat op onze lijst, maar hij is OCMW-voorzitter en in die hoedanigheid geen volwaardig gemeenteraadslid. Hij is toegevoegd aan de gemeenteraad.”

“Van de zeven kandidaten op de lijst zaten er al zes in de gemeenteraad” – Sandy Evrard

Daardoor moest de gemeenteraad noodgedwongen met zes verder. Voor MLM was dat geen probleem omdat ze met vijf van de zes gemeenteraadsleden nog steeds een overweldigende meerderheid had. In veel andere steden en gemeenten wordt in dergelijke gevallen vaak iemand van de OCMW-raad overgeheveld naar de gemeenteraad, maar in Mesen was dat ook niet mogelijk. “We hebben een OCMW-raad, met Guy Tancré als voorzitter, één raadslid van MDM en vijf niet-verkozenen die werden aangeduid door MLM”, zegt Sandy Evrard. “Om in de gemeenteraad te kunnen zetelen moet je meegedaan hebben aan de gemeenteraadsverkiezingen en dat was bij de OCMW-raadsleden van MLM niet het geval.”

Voetsporen

Jean-Pierre Verdru mag dan wel overleden zijn, de kans bestaat dat er alsnog een Verdru in de gemeenteraad zal zetelen. Dochter Melanie Verdru (36) staat op de lijst van MLM op 14 oktober. “Op zijn sterfbed had mijn vader nog gevraagd of ik in zijn voetsporen kon treden“, vertelt Melanie Verdru. “Ik heb dat ondertussen al gedaan in de OCMW-raad. Het was een onderwerp dat wel vaker ter sprake kwam bij ons thuis, maar dan in de veronderstelling dat het voor later zou zijn. Niemand had verwacht dat het zo snel voorbij zou zijn. Toen hij ziek was, sprak hij er al over met mij en met Sandy en uiteindelijk kreeg ik een plaatsje op de MLM-lijst.”

Mesen 2013/2018: Kleinste gemeenteraad is nog kleiner geworden

Jarenlang toonde Jean-Pierre Verdru zijn engagement door zich in te zetten voor diverse verenigingen, iets wat hij ook doorgaf aan zijn dochter. “Ik heb van dichtbij meegemaakt hoe mijn vader met de mensen omging”, zegt Melanie. “Tegen mij legde hij uit dat het vooral belangrijk is om vriendelijk te zijn en jezelf te blijven. Hij zou het prachtig gevonden hebben, als hij ons nieuw ontmoetingscentrum had kunnen zien. Voor mij is het dan ook belangrijk om de Mesenaars zo veel mogelijk samen te brengen in onze mooie nieuwe zaal.”