Mercedes Van Volcem: “Renaat Landuyt is zijn geloofwaardigheid kwijt”

Mercedes Van Volcem. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Mercedes Van Volcem (Open VLD Plus) is de vierde van zeven Brugse lijsttrekkers die onze flitspeiling naar de kiesintenties van de Bruggelingen zélf mag invullen. KW pakt op vrijdag 22 juni uit met de resultaten van deze peiling, die door 2.070 Bruggelingen werd ingevuld.

Hoe fijn is het om in Brugge te wonen? Geef een rapportcijfer tussen 1 en 10!

“8 op 10. Wonen in de binnenstad is fantastisch, de vele toeristen geven Brugge een internationale uitstraling. Zo krijg je het gevoel dat Brugge echt leeft. Als je buiten komt, krijg je meteen een vakantiegevoel.”

Wat vindt u zo fijn aan het wonen in Brugge?

“Brugge heeft in vergelijking met andere steden geen grote problemen inzake leefbaarheid.”

Is er iets dat u niet fijn vindt aan Brugge?

“Er wordt niet goed gecommuniceerd over onze troeven, zoals de Brugse vesten of de bossen rond onze stad. Ook de communicatie over de vele zomerse evenementen kan beter. Het huidige beleid zet onvoldoende in op de jeugd. Brugge is een toffe stad om in te wonen, maar het bestuur slaagt er niet in om voldoende jonge mensen aan te trekken. Er moeten meer jobs gecreëerd worden en de stad moet de mensen goesting geven om te ondernemen. Nu haken velen af omwille van de regelgeving. Neem nu het terrassenreglement: waarom mag er ‘s winters bij mooi weer geen terras staan? De Bruggelingen willen kunnen genieten, als de zon uitkomt! Waarom geen strandstoelen toelaten op de vesten of een vrijetijdszone creëren tussen het Katelijnepark en Steenbrugge? Wij zijn alleszins tegen een randparking op dit groene stukje Brugge.”

Hoe tevreden bent u over het huidig gemeentebeleid?

“4 op 10. Aanvankelijk wou ik een score van 5 op 10 geven, maar de recente diefstal van de beelden van Livia Canestraro en Stefaan Depuydt ergert mij! De stad heeft de beelden van ‘t Zand zonder beveiliging gestockeerd op een terrein. Nochtans had de firma Gheysens een offerte gestuurd voor een veilige stockage in een loods. Dat is nalatigheid!”

Wat kan beter?

Veel zaken worden amateuristisch aangepakt. Denk maar aan de manier waarom het mobiliteitsplan ingevoerd werd, de moeizame heraanleg van de Geldmuntstraat, zelfs het dossier van de Ronde van Vlaanderen. En nu heeft de provincie de plannen van de stad voor de realisatie van de Katelijneparking teruggefloten. Vindt u het normaal dat de stad 26 jaar lang 700.000 euro moet betalen voor de huur van het Huis van de Bruggeling? Tegen 2020 zal de stadsschuld stijgen van 80 naar 160 miljoen euro. Dit was het bestuur van de grote aankondigingen, maar zonder echte realisaties.”

Wat zijn de belangrijkste verkiezingsthema’s voor u?

“Een goede mobiliteit, een betere coördinatie van de openbare werken en een leefbaar Brugge. Met de inzet van dieselbusjes in de binnenstad is de geloofwaardigheid van Renaat Landuyt aangetast. Open VLD Plus gaat voor een groene en duurzame beleving van de vrije tijd. Wij zijn een positieve partij. Ik wil niet wakker worden in een verzuurde stad, waar de mensen tegen elkaar opgezet worden. Conflict zorgt voor stilstand en Brugge heeft al zes jaar stilgestaan! Kortom: het huidige bestuur zal afgestraft worden en Pol Van Den Driessche is geen alternatief. Ik denk dat veel mensen mij een kans gaan geven…”

(SVK-foto Davy Coghe)

Morgen is Marleen Ryelandt (Groen) aan de beurt. Lees alle interviews op www.kw.be/flitspeiling.