https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Mercedes Van Volcem (Open VLD) past voor lijstduwersplaats: “Ik ben heel ontgoocheld”

Mercedes Van Volcem. © Davy Coghe
Tim Vansteelandt
Tim Vansteelandt Chef Nieuws

Mercedes Van Volcem uit Brugge past voor een lijstduwersplaats op de federale lijst van Open VLD. “Ik ben heel ontgoocheld dat mijn partij zo met mensen omgaat”, laat de politica weten. Nieuwkomer Kathleen Verhelst uit Zedelgem krijgt de plaats waar Van Volcem op rekende.

De Brugse schepen laat weten dat de West-Vlaamse lijsttrekkers van Open VLD donderdagavond een kandidatenlijst voor de Vlaamse en federale verkiezingen van 26 mei voorlegde. “Iedereen dacht dat Emmily Talpe (uit Ieper) en ikzelf de tweede plaatsen zouden krijgen. Maar ze kozen ervoor om een nieuwkomer, Kathleen Verhelst uit Zedelgem, op de tweede plaats te zetten voor de federale verkiezingen. Resultaat is dat ik geen verkiesbare plaats meer krijg en de lijst mag duwen, wat ik aan mij laat voorbijgaan.”

Mercedes Van Volcem is niet te spreken over die beslissing. “Ik ben heel ontgoocheld dat mijn partij zo met mensen omgaat. Ik deed vorig jaar nog 10.000 huisbezoeken. Men heeft het altijd over sterke vrouwen, maar in West-Vlaanderen koos men geen vrouwelijke lijsttrekker en de sterkste kandidate met inzet en ervaring wordt opzijgeschoven. Maar no hard feelings. Het was voor mij een eer om tien jaar volksvertegenwoordiger te zijn. Ik hoop dat men vanavond (vrijdag, red.) de lijst afkeurt. Ik zal me voluit inzetten voor mijn stad, waar ook mijn hart ligt.”

Het zit duidelijk diep bij de Brugse politica. “Ik heb me van mijn 29ste tot mijn 47ste hard ingezet voor de partij. Ik heb nooit opgegeven en altijd aan de uitbouw van de partij gedacht. Toen ik voor de eerste keer mee deed op de twaalfde plaats, was ik zwanger van mijn dochter. Mijn kinderen hebben altijd een zeer uithuizige mama gehad en zelden lekker eten gegeten. Elke minuut vrije tijd heb ik in de uitbouw van de partij gestoken. Vorige jaar was ik trots Ann Soete op de lijst van Open VLD Plus te krijgen en werkten we aan een mooi gezamenlijk project voor onze stad. Het resultaat mocht er zijn.”

Eind vorig jaar had ik gehoopt Bart Tommelein tijdelijk te kunnen vervangen als minister en lijsttrekker te worden in mijn provincie West-Vlaanderen. Als parlementair behaalde ik als lijstduwer bij de provinciale verkiezingen meer stemmen dan Bart Tommelein, Vincent Van Quickenborne, Emmily Talpe, Sabine Battheu en Francesco Vanderjeugd. In 2014 behaalde ik 17.219 stemmen. Dat is het meeste van alle Vlaamse vrouwelijke parlementsleden en meer dan huidig minister Lydia Peeters”, geeft Mercedes Van Volcem nog fijntjes mee.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten