Menenaars willen respect voor de stem van de kiezer

Mieke Santens is ontevreden dat de grootste partij niet aan zet is, en dat moet vindt ze. In Menen en in Vlaanderen. Uitleg gaat ze maandag gaan vragen in de gemeenteraad. © (Foto SL)
Redactie KW

Het stof is nog lang niet neergedaald na het turbulente einde van verkiezingszondag. Vele Menenaars gingen maandag met gemengde gevoelens naar het werk. Zo ook Mieke Santens uit Lauwe, maar zij laat het daar niet bij. Maandag vraagt ze in de gemeenteraad uitleg waarom de grootste partij niet aan zet is. En met haar blijkbaar vele andere misnoegde Menenaars.

Mieke Santens (30) uit Lauwe vernam vol ongeloof het resultaat van de verkiezingen in Menen. Niet dat ze voor deze of gene partij een voorkeur had, maar wel dat de partij met veruit het meeste aantal stemmen aan de kant gezet wordt. Al snel blijkt dat ze het hart op de razendsnelle tong heeft. Maar ze weet waarover ze praat, ze volgt de lokale politiek en na de gebeurtenissen van zondag plaatste ze een oproep op Facebook om de democratie te respecteren en die vraag ook voor te leggen aan de gemeenteraad.

“Het is niet de bedoeling dat we daar autobanden in brand steken, absoluut niet”, zegt Mieke Santens. Ik heb geen politieke banden met niets of niemand. Ik ben gelukkig met mijn gezin en mijn werk, maar dit politieke spelletje gaat me te ver.”

Dus wou Mieke haar ei kwijt en deed ze een spontane oproep waarop ondertussen honderden mensen gereageerd hebben, wat nu gebeurt ligt dus bij vele Menenaars gevoelig.

Ontgoocheld en boos

“Wat ik hier maandag niet allemaal gehoord heb in de cafetaria van CVO Miras!”, zucht Mieke Santens. “De mensen waren ontgoocheld en boos. Waarom moeten we nog stemmen vroegen ze zich af. Dat is toch jammer! Onze voorouders hebben gevochten voor stemplicht en nu blijkt dat er met onze stem niet echt rekening gehouden wordt.

Dat is het punt dat ik wil maken, niet enkel voor Menen – maar voor heel Vlaanderen. In Wallonie snappen ze het al: de politiekers moeten de wil van het volk volgen. Als dat volk zegt dat ze het meeste vertrouwen heeft in een bepaalde partij dan moet die partij aan zet zijn. En die partij moet kunnen kiezen met wie ze wil meebesturen. Nu is het absoluut niet correct dat in Menen drie kleinere partijen het voor het zeggen krijgen. Ah neen. Dat heeft het volk niet gevraagd. Ik reageer omdat het in Menen gebeurt, maar eigenlijk wil ik iedereen in Vlaanderen meekrijgen. Kom buiten en doe er wat aan!”

Het wordt andermaal druk in de raadszaal volgende maandag, het zal warm worden onder de voeten van Eddy Lust. Mieke Santens zal alvast niet met een halfslachtig antwoord tevreden zijn.

(SL)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.