Menen plant onteigingen voor aanleg nieuw Barakkenpark

De zuidelijke oever van de Leie wordt voorgesteld als zone voor zachte recreatie en natuurontwikkeling. © SLW
Stefaan Lernout

Dat heeft het stadsbestuur maandagavond bekendgemaakt tijdens de laatste gemeenteraad van de huidige bestuursperiode. “Het is niet zo dat we onmiddellijk tot onteigening overgaan, maar we moeten met de mogelijkheid rekening houden”, stelde schepen Tom Vlaeminck (Open VLD).

In het Masterplan Menen wordt de zuidelijke oever voorgesteld als zone voor zachte recreatie en natuurontwikkeling, als een aantrekkelijk recreatief trefpunt waar bewoners kunnen genieten van de Leie. De ontwikkeling van het gebied zal samen gebeuren met de bewoners van de Barakken en zal afgestemd worden op het residentieel karakter van de woonwijk en op de wens naar meer groen. Op die plaats komt ook de fietsersbrug die zal aangelegd worden in voorbereiding van de Leiewerken.

In het kader van het Masterplan heeft de gemeenteraad beslist om een onteigeningsdossier op te starten voor verwerving van gronden ten zuiden van de Leie ter voorbereiding van het Barakkenpark. “Er zal niet onmiddellijk tot onteigening overgegaan worden, maar we moeten met die mogelijkheid rekening houden”, verklaart schepen Tom Vlaeminck (Open VLD).

Menen plant onteigingen voor aanleg nieuw Barakkenpark
© GF

Caroline Garreyn (SP.A) wijst erop dat dit een zeer drassig stuk land is, enkel in de zomer grazen er dieren. Het zal dus een hele klus worden om er bomen aan te planten, het stuk park klaar te maken om er kinderen te laten spelen. “Daar zijn we ons van bewust”, weet schepen Vlaeminck. “Het terrein zal in die zin moeten aangelegd worden. Er komt een groenzone en park, er wordt een wedstrijd uitgeschreven om het park te ontwerpen en er zullen zeker nog inspraakmomenten zijn. Eén van de voorwaarden trouwens om tot onteigening over te gaan is dat je een plan hebt. Het is vanzelfsprekend de bedoeling dat er belevenis komt. Voor iedereen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.