Meerjarenplan Moorslede in de maak, maar is niet vanzelfsprekend

Benedikt Vallaey, Geert Vanthuyne, Sherley Beernaert, Ward Vergote, Nessim Ben Driss, Jurgen Deceuninck kunnen naar verluidt best vlot compromissen sluiten. © (foto JS)
Redactie KW

Afgelopen weekend kwam het gemeentebestuur samen om een belangrijke stap te zetten richting het definitieve meerjarenplan. Daarin staat welke plannen het gemeentebestuur de komende jaren wil uitvoeren. Begin december wordt het meerjarenplan voorgesteld aan de bevolking.

De gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018 liggen nu al een jaar achter de rug. Net zoals in veel andere gemeenten in de regio, bleef het de voorbije maanden redelijk stil in Moorslede. Het nieuwe gemeentebestuur maakte in die periode volop werk van het meerjarenplan. Dat omvat de plannen voor de komende zes jaar. Zaterdag zaten de burgemeester en het schepencollege urenlang samen om de inhoud van dat meerjarenplan te bespreken. “Het is niet zo eenvoudig om een meerjarenplan samen te stellen. Elke schepen heeft zijn willetjes en plannen. De samenwerking en verstandhouding binnen het college blijkt echter heel goed te zitten. De bereidheid om compromissen te sluiten is groot”, aldus burgemeester Ward Vergote (Visie).

nog meer werken

De komende jaren worden er heel wat grote rioleringsprojecten uitgevoerd in de gemeente. Momenteel is men nog volop aan het werk in de Roeselaarsestraat, maar ook later deze legislatuur staan nog tal van werken op de agenda. Zo zal er bijvoorbeeld ook een gescheiden rioleringsstelsel worden aangelegd in de Azalealaan in Dadizele en de Breulstraat en Nieuwstraat in Moorslede. “Dit zijn spijtig genoeg verplichte nummertjes die ons vanuit Europa worden opgelegd. Niemand kijkt daar naar uit. Dergelijke grote werken hebben een serieuze impact op de mobiliteit”, aldus de burgemeester. Aan die verschillende werken is ook een kostenplaatje voor de gemeente verbonden. Vaak gaat het om grote bedragen, waardoor de bewegingsruimte binnen het budget beperkt blijft. “Die werken hebben niet enkel impact op de mobiliteit, maar ook op de financiën. Het is dan ook belangrijk om te kijken welke andere projecten we graag willen en kunnen uitvoeren.”

De opgelegde rioleringswerken die gepland staan zijn een grote slokop binnen het budget

Met Nessim Ben Driss (Visie), Sherley Beernaert, Benedikt Vallaey en Jurgen Deceuninck (allen STERK) telt de gemeente sinds begin dit jaar vier nieuwe schepenen. Tijdens de eerste gemeenteraden van de legislatuur gaf het gemeentebestuur aan de nieuwe mensen de nodige tijd te willen geven om zich in te werken. “We merken dat we in vergelijking met het begin van dit jaar al veel meer weten. Schepen zijn kan je niet studeren. We hebben dan ook geen ondoordachte, snelle beslissingen genomen. De voorbije maanden hebben we met de bestuursploeg op een rustige en correcte manier gewerkt aan het opstellen van het meerjarenplan”, aldus Sherley Beernaert. Zij is onder andere bevoegd voor financiën. “Die rioleringswerken die de komende jaren gepland staan, zijn inderdaad een slokop binnen het budget. We willen de financiële toestand van de gemeente gezond houden en zullen dan ook geen onhaalbare projecten uitvoeren.”

kinderopvang

Een van de uitdagingen die het gemeentebestuur te wachten staat is het vinden van een oplossing voor het gebrek aan kinderopvanginitiatieven in de gemeente. De voorbije maanden bezocht schepen Benedikt Vallaey al verschillende locaties waar mogelijks een kinderopvang kan worden ondergebracht. Voorlopig is er echter nog geen definitieve knoop doorgehakt. Het gemeentebestuur wil ook inzetten op veiligere schoolomgevingen. De voorbije weken liep een proefperiode in de omgeving van de gemeentelijke basisschool in Moorslede. Daar werd een schoolstraat uitgetest. Het gemeentebestuur besluit eerstdaags of die proefopstelling al dan niet definitief wordt ingevoerd. “De komende jaren willen we ook aandacht schenken aan de energieproblematiek en de klimaatdoelstellingen”, vult Sherley Beernaert aan. Het gemeentebestuur stapt binnenkort met het meerjarenplan naar de verschillende gemeentelijke adviesraden. Begin december worden alle bewoners uitgenodigd om in GC De Bunder de plannen voor de komende jaren te aanhoren. Ook de gemeenteraad buigt zich eind dit jaar over het meerjarenplan.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten