Meense SP.A ongerust over negatief inspectieverslag Fluvia

© MPM
Stefaan Lernout

Net zoals tal van andere gemeenten van de zone stelt de oppositie in Menen zich vragen bij de werking van hulpverleningszone Fluvia. Maandagavond in de gemeenteraad bracht SP.A de “heel problematische situatie” ter sprake.

De Meense dotatie van 1.089.000 euro werd in de gemeenteraad van 17 december goedgekeurd, maar niet zonder dat Jelle Janssens (SP.A) de situatie heel problematisch noemde. “De problemen met Fluvia zijn recent maar blijkbaar zeer ernstig volgens het verslag van de inspectie”, aldus raadslid Janssens. “De dotatie is aanzienlijk, hoe zijn we zeker dat met dit geld verstandig wordt omgesprongen?

“Het rapport werd in de hulpverleningszone met de veertien burgemeesters besproken”, bevestigt burgemeester Martine Fournier (CD&V), die aan haar voorlopig laatste raad als burgemeester toe was. “We kregen het verslag in september of oktober. Op dat moment hebben we geen standpunt ingekomen. Er wordt nu een analyse gemaakt, er zal een bemiddelaar aangesteld worden vanuit Binnenlandse Zaken en het inspectieverslag wordt omgezet in concrete maatregelen. Dat heeft nu weer vertraging opgelopen door de wissel van federale minister. Er is nu nog geen stappenplan vastgelegd, dat is voor wellicht februari. Het komt het bestuur in de nieuwe bestuursperiode toe om te beslissen welke concrete maatregelen er dienen genomen te worden.”

Geen transparantie

Met dat antwoord is Jelle Janssens niet helemaal tevreden. “Dit gaat niet over kinderziektes”, zegt hij. “Het gaat over onwettelijke feitelijke vergoedingen, over het weigeren informatie te geven. Ik kan niet begrijpen dat dergelijke bedrijfsvoering toegelaten wordt. Ik hoop dat de bemiddelaar iets zal kunnen doen, maar ik betwijfel het. De vraag is niet of er zich incidenten zullen voordoen, maar wanneer. Er is geen transparantie, en dat met publieke middelen.”

Sven Callewaert (CD&V) voorzitter van de gemeenteraad én brandweerman bij Fluvia in de post Lauwe, voegt er aan toe dat er werk aan de winkel is. “Zeker voor motivatie van de bestaande brandweermannen. En ook naar de werving van nieuwe rekruten”, klonk het.

In oktober kwam een vernietigend rapport over de interne werking van de hulpverleningszone die de veiligheid in 14 gemeenten en steden in het zuiden van West-Vlaanderen mee garandeert naar buiten.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.