Meens OCMW-raadslid Marleen Becarren ligt onder vuur

Marleen Becarren voor haar kapsalon, die ze al dertig jaar uitbaat op Lauweplaats. © WO
Redactie KW

De voorzitter van S-Plus Lauwe, Jean-Marie Lambrecht, uitte zijn ongenoegen over het feit dat OCMW-raadslid Marleen Becarren als kapster verschillende klanten heeft in het rusthuis Sint-Gerardus. Open VLD Menen reageerde dat de aanstelling van mevrouw Becarren volledig volgens de regels verliep. Het lijkt erop dat de verkiezingskoorts hier en daar al de kop opsteekt.

Herrie op de sociale media. Jean-Marie Lambrecht, voorzitter van de socialistische seniorenvereniging S-Plus in Menen, vindt dat Marleen Becarren ten onrechte deel uitmaakt van de OCMW-raad namens Open VLD. Als zelfstandig kapster heeft ze namelijk heel wat klanten in het OCMW-rustoord Sint-Gerardus in Lauwe. En daar haalt ze haar voordeel uit, volgens Lambrecht.

Open VLD liet deze beschuldigingen niet blauwblauw en reageerde bij monde van ondervoorzitter Rik Carpentier op deze persoonlijke aanval op Marleen Becarren. “De secretaris van stad en OCMW Menen hebben voor aanvang van de legislatuur onderzocht of alle verkiesbaarheidsvereisten en onverenigbaarheden in orde waren. Er werd geen onverenigbaarheid vastgesteld”, zegt de voorzitter van Open VLD Menen. “Zij is verbonden door een zelfstandige dienstenovereenkomst, die vele jaren voor haar aanstelling tot OCMW-raadslid afgesloten werd.”

“Het is een lacune in de wetgeving en de situatie is op zijn minst dubbelzinnig”

Dubbelzinnige situatie

Het is inderdaad niet illegaal wat mevrouw Becarren doet“, geeft Jean-Marie Lambrecht toe. “Maar wie in loondienst – zoals een bediende – aan een OCMW verbonden is, mag wettelijk niet zetelen. Je zou mogen verwachten dat deze regel ook van toepassing is op ondernemers, zelfstandigen en vrije beroepen. Het is wat mij betreft een lacune in de wetgeving en haar situatie is op zijn minst dubbelzinnig.”

Jean-Marie Lambrecht geeft dus toe dat er wettelijk geen probleem is, maar volgens de geest van de wet mag een politiek mandaat er niet toe leiden dat burgers zich persoonlijk verrijken.

“Ik heb totaal niets tegen de persoon van mijn dorpsgenoot Marleen Becarren, ze coiffeert erg goed”

Natuurlijk ontkent Marleen Becarren in alle toonaarden. Zij is ook allerminst gediend met deze aanval op haar persoon. “Het klopt dat ik klanten heb in Sint-Gerardus”, antwoordt ze. “Ik heb dan ook een voeling met die mensen van het rusthuis, het is al negen jaar dat ik daar werk. Wat Jean-Marie Lambrecht hier doet is een regelrechte aanval. Op mij, op de voorzitter en de secretaris van het OCMW.”

Volmachten

Jean-Marie Lambrecht is niet onder de indruk: “Ik heb totaal niets tegen de persoon van mijn dorpsgenoot Marleen Becarren, ze coiffeert erg goed. Ze is ook een van de weinige OCMW-raadsleden die trouw de gemeenteraden bijwoont. Daarvoor krijgt ze ook mijn waardering.”

Wat mij wel dwars zit, is dat mevrouw Becarren als kapster van heel wat klanten in het rusthuis de geknipte persoon is om volmachten los te weken bij haar klanten, de rusthuisbewoners.”

“Wij willen dat de stembureaus in de woonzorgcentra worden ingericht, precies om deze wanpraktijken te vermijden. Een voorstel dat – tegen het advies van de stedelijke ouderenadviesraad in – door het schepencollege werd verworpen”, besluit Jean-Marie. (SLW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.