Mathijs Goderis: “Succes van Vlaams Belang maakt mij bang”

Bij SP.A Brugge heerst een gelaten sfeer. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

De Brugse militanten van SP.A reageren gelaten op de resultaten van de verkiezingen. Schepen Mathijs Goderis heeft het over een “superzwarte zondag”.

In de Van Ackerzaal in de Zilverstraat in Brugge heerst een gelaten sfeer terwijl de kiesresultaten mondjesmaat binnensijpelen. De Brugse lijsttrekker Annick Lambrecht vertoeft in Brussel. Voor de Brugse militanten neemt schepen Mathijs Goderis de honneurs waar. “De uitslag maakt mij bang omwille van het succes van het Vlaams Belang. Dit is een superzwarte zondag. Ik heb het wel een beetje zien aankomen tijdens mijn vele huisbezoeken. Voor het eerst in Brugge zeiden kiezers mij vlakaf aan de voordeur dat ze ofwel blanco ofwel voor het Vlaams Belang zouden kiezen. Vroeger durfden de mensen zich niet outen als kiezers van het Vlaams Belang. Die partij is dus voor velen respectabel geworden.”

“Het verlies van de SP.A is te wijten aan het feit dat de socialisten zes jaar ‘gebasht’ werden. Alles was de schuld van de sossen. In feite kwamen de verkiezingen iets te vroeg voor ons. SP.A heeft er een lang traject opzitten van interne vernieuwing. Pas recent ging de aandacht naar onze core business: de verdediging van de pensioenen. En kon John Crombez Bart De Wever in zijn hemd zetten over de pensioenleeftijd. Maar het was te laat. Ik hoop van harte dat we inhoudelijk voortgaan op de koers die onlangs is ingezet en dat er niet opnieuw wordt gekozen voor inhoudelijke verandering.”