Martine Vanwalleghem neemt ontslag uit Torhoutse gemeenteraad

Martine Vanwalleghem (SP.A) verlaat uit onvrede met de politiek de Torhoutse gemeenteraad. © Foto JS
Johan Sabbe

Amper een paar weken na haar aanstelling neemt Martine Vanwalleghem ontslag uit de Torhoutse gemeenteraad. Ze is voor SP.A. twee legislaturen gemeenteraadslid geweest (vanaf begin 2007), zette bij de verkiezingen van oktober een degelijk resultaat neer, maar geeft er nu onverwacht de brui aan. Ze wordt opgevolgd door partijgenoot Nick Mouton.

Martine (57) legde op 28 januari nog wel voor de derde keer de eed als gemeenteraadslid af, maar wellicht stond ze toen al in twijfel of ze aan politiek zou blijven doen. Nu heeft ze de knoop doorgehakt en beslist om haar mandaat niet verder op te nemen. Bijgevolg komen twee van de drie SP.A-verkozenen niet in de gemeenteraad terecht. Direct na de verkiezingen besliste Vanessa Jodts namelijk ook al om niet naar de gemeenteraad te gaan. Zij opteerde voor een zitje in het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienstverlening.

Twee van de drie SP.A-verkozenen vervangen

Even terug naar de verkiezingen van 14 oktober 2018. SP.A behaalde drie zetels. De verkozenen waren allen uittredende gemeenteraadsleden. Martine Vanwalleghem kreeg als lijstduwer het hoogste stemmenaantal: 582. Na haar volgde Vanessa Jodts, haar collega uit de Bond Moyson, met 545 stemmen. Derde in de rij was kopman Paul Dieryckx (506), die intussen schepen is geworden in de coalitie van SP.A met CD&V. Alle andere leden van het College van Burgemeester en Schepenen zijn CD&V’ers.

Vanessa moet enigszins geschrokken zijn dat ze als 21ste op de lijst verkozen werd en verzaakte onmiddellijk aan haar mandaat in de gemeenteraad. Ze werd opgevolgd door Ine Debruyne (308 stemmen). Martine Vanwalleghem startte wél nog haar derde legislatuur als gemeenteraadslid, maar zegt de politiek nu toch vaarwel. Ze wordt opgevolgd door Nick Mouton (423 stemmen), die tijdens de gemeenteraadszitting van 25 februari de eed zal afleggen.

Opnieuw een mandaat voor Rik Hoste

Martine houdt haar mandaat voor bekeken, omdat ze zich naar eigen zeggen niet meer kan vinden in de manier waarop er tegenwoordig aan politiek wordt gedaan. Ze stopt dus uit onvrede. Ze was nochtans een doorgewinterde lokale politica, die in de jaren vóór ze gemeenteraadslid werd ook een hele periode zitting in de OCMW-raad heeft gehad. Haar man Danny Boussauw is van eind 2014 tot eind 2018 voorzitter van SP.A Torhout geweest. Hij werd begin dit jaar in die functie opgevolgd door Femke Verhoye.

Nieuw gemeenteraadslid Nick Mouton (41) had op 28 januari de eed afgelegd als lid van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienstverlening, maar zal dat comité vaarwel zeggen. Hij wordt daar opgevolgd door Rik Hoste. Die is de voorbije drie jaar gemeenteraadslid voor SP.A geweest, viel na 14 oktober uit de boot, maar krijgt nu opnieuw een mandaat.

Het SP.A-bestuur betreurt het ontslag van Martine Vanwalleghem, maar houdt eraan om haar te bedanken voor haar jarenlange inzet voor de partij.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.