Martine Fournier wordt senator: “Ik wilde deze rol al eerder opnemen”

Martine Fournier. © MPM
Redactie KW

Morgen, donderdag 4 juli legt Vlaams Parlementslid en oud-burgemeester van Menen Martine Fournier de eed af als senator. Ze is een van de 25 Vlaamse deelsenatoren die de komende jaren in de rode, fluwelen zetels mag plaatsnemen. Deze benoeming houdt geen extra verloning in.

Het Vlaams Parlement wijst uit alle verkozenen een aantal personen aan die de komende legislatuur deel uitmaken van de Senaat. Martine Fournier is daar namens de CD&V één van. Ze zetelt ondertussen al twaalf jaar in het Vlaams Parlement en kijkt uit naar het engagement dat de functie van deelstaatsenator met zich meebrengt.

Niet verenigbaar met lokaal mandaat

Ik wou het al eerder op mij nemen, maar een lokaal mandaat van schepen of burgemeester mag niet gecombineerd worden met dat van senator“, zegt ze. “De aanstelling betekent een extra taak naast die van parlementslid, een deelstaatsenator krijgt geen extra verloning. Wat het precies allemaal inhoudt is een beetje afwachten, het is ook nieuw voor mij.” De Senaat kreeg een aantal jaren terug een nieuwe invulling. Het is geen wetgevende kamer meer, maar een parlementair overlegorgaan van de deelstaten. In de Senaat worden de problematieken van de verschillende deelstaten overkoepelend bekeken.

“Ik ben blij met dit nieuw engagement”, aldus Martine Fournier. “Het is in eerste instantie uitkijken in welke commissie ik kan zetelen, wat de mogelijkheden zijn die zich aandienen en wat de meerwaarde is voor onze regio.” De senaatscommissies en plenaire vergadering zijn op vrijdag, dat betekent dat Vlaams parlementslid en senator Fournier op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag in de hoofdstad zal vertoeven.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.