Marnick Hoorelbeke is niet langer schepen in Staden

(Foto JCR)
Redactie KW

Vanaf 3 januari, het moment waarop de nieuwe raad geïnstalleerd wordt, is Marnick Hoorelbeke niet langer schepen in Staden. Dat betekent evenwel niet het einde van zijn politiek engagement.

Marnick Hoorelbeke is als schepen/OCMW-voorzitter nog tot en met 2 januari bevoegd voor het OCMW, Welzijn, Armoedebestrijding, Senioren, Gelijke Kansen en Ontwikkelingssamenwerking. Gedurende zijn zes jaar in het schepencollege zegt hij nooit iets van onenigheid opgemerkt te hebben tussen de N-VA schepenen.

contact houden

“Tot op het moment dat schepenen Nikolaas Bourgeois en Marie-Paule Vancoppenolle bekend maakten dat ze van de N-VA lijst geweerd werden, heb ik nooit iets van onenigheid gemerkt”, vertelt Marnick. “Alles verliep altijd redelijk vlot in het college. We zijn ook altijd tot een consensus gekomen. Soms ging het er wel eens luid aan toe, maar we zijn altijd tot een overeenkomst gekomen. De onenigheid binnen N-VA heeft in elk geval zeker geen invloed gehad op het bestuurswerk.”

Marnick zegt zeker een aantal mensen te zullen missen als hij straks schepen af is. “Zo had ik de afgelopen zes jaar zowat dagelijks contact met algemeen directeur Tine Dochy”, vertelt Marnick. “Eigenlijk ga ik net door dat dagelijks contact meer de personeelsleden van de gemeente _ zoals bijvoorbeeld de mensen van de sociale dienst _ missen dan de leden van het college. Al zal ik wel contact houden met de leden van het huidige schepencollege.”

“Dat we vrienden zijn is misschien te sterk uitgedrukt, maar waarom zou ik geen contact houden? Ik kan met iedereen overweg en heb niet gauw miserie of ruzie met iemand.”

Knop al omgedraaid

Dat hij niet opnieuw verkozen werd, is volgens Marnick niet echt hard aangekomen bij hem. “Eigenlijk had ik na alle heisa met Koen Demonie al de knop omgedraaid”, stelt Marnick. “Nadat Koen als onafhankelijke ging zetelen hadden we geen meerderheid meer en maakte ik voor mezelf uit dat indien het ‘over en uit’ zou zijn voor ons ik weer gewoon voltijds zou gaan werken. Maar uiteraard zal ik het schepen zijn wel missen. Je bent immers veel meer op de hoogte van alles en je kan samen met het college zelf sturen waar je naartoe wil. Ik wil geen afbreuk doen aan het werk van gewone raadsleden, maar voor hen is toch soms vechten tegen de bierkaai.”

De politieke carrière van Marnick is evenwel verre van over nu hij geen schepen meer is. “Ik zal straks samen met vier Open VLD’ers en twee CD&V’ers zetelen in het bijzonder comité”, legt Marnick uit, “Dat comité behandelt zaken die in de vroegere OCMW-raad in geheime zitting behandeld werden. Dat gaat dan over toekennen van bijvoorbeeld leeflonen of financiële steun. De punten die vroeger in openbare zitting in de OCMW-raad behandeld werden, komen nu in de gemeenteraad.”

Opnieuw kandidaat

“Daarnaast blijf ik ook actief in het plaatselijke SP.A-bestuur. Binnen zes jaar wil ik bij de gemeenteraadsverkiezingen zeker opnieuw kandidaat zijn. Onder welke naam dat zal zijn – SP.A, WE STAON of een kartellijst – weet ik nog niet.”

“Feit is wel dat ik bij SP.A blijf en zeker niet voor een andere partij zal kiezen.”

“Mis meerwaarde aan WE STAON”

Marnick Hoorelbeke was in oktober lijstduwer van WE STAON, een lijstmeet SP.A’ers en onafhankelijken. Of het WE STAON verhaal wordt verdergezet is momenteel nog niet duidelijk. “We moeten nog evalueren of we verder gaan onder de naam WE STAON of als SP.A”, weet Marnick Hoorelbeke. “Ik weet niet of we een beter resultaat zouden gehad hebben als we onder de naam SP.A naar de kiezer getrokken waren. Ik weet ook niet of er zo’n groot verschil zou geweest. We haalden immers minder stemmen dan bij de vorige verkiezingen toen we onder de naam SP.A opkwamen, maar het resultaat is wel hetzelfde. Zes jaar geleden behaalden we één zetel en bij deze verkiezingen ook. Eigenlijk had ik op meer dan 11 mensen op onze lijst WE STAON gehoopt. Van die 11 waren er dan nog 9 lid van SP.A. Het kan dat WE STAON ons ook stemmen gekost heeft. Een week voor de verkiezingen vroeg iemand me waarom ik niet op een lijst stond. Ik mis een meerwaarde aan het WE STAON-verhaal.”

Marnick Hoorelbeke werd OCMW-voorzitter nadat zijn vader Willy voorstelde om ontslag te nemen als gemeenteraadslid zodat zoon Marnick OCMW-voorzitter zou kunnen worden.

Willy Hoorelbeke, de vader van Marnick, kwam in oktober 2015 om het leven na een verkeersongeval toen hij op het kruispunt van de Grote Veldstraat en de Rysseveldstraat met zijn fiets onder een vrachtwagen terechtkwam. “Vader was bij de verkiezingen van 2012 opnieuw verkozen tot gemeenteraadslid, maar besloot toen ontslag te nemen zodat ik OCMW-voorzitter kon worden”, vertelt Marnick Hoorelbeke. “Hij zetelde op dat moment al 36 jaar onafgebroken als gemeenteraadslid. Hij maakte daarbij nooit deel uit van de meerderheid en zetelde steeds op de oppositiebanken. In al die jaren had hij slechts éénmaal de kans om bij de meerderheid te horen. In 1982 behaalde de toenmalige CVP 10 van de 21 zetels, 1 zetel te weinig om een meerderheid te hebben. De toenmalige SP had zetels, terwijl de PVV, het huidige Open VLD, 1 zetel binnenhaalde. Groep Aktie behaalde 8 zetels. De CVP verkoos evenwel in zee te gaan met de PVV in plaats van voor een ruimere meerderheid met de socialistische partij te kiezen.”

“In 2012 stond ik voor het eerst samen met mijn vader op een lijst. Onze lijst telde toen zes namen. Ik had er toen al 12 jaar als OCMW-raadslid op zitten, alhoewel ik nooit kandidaat op een lijst was. Binnen de lijst Samen was er toen een akkoord dat ik in de OCMW-raad mocht zetelen alhoewel ik niet op de lijst stond. Vader had na de verkiezingen in 2012 de kans om OCMW-voorzitter te worden en om voor het eerst in zijn carrière in de meerderheid te zetelen, maar stelde zelf voor om ontslag te nemen uit de gemeenteraad zodat ik OCMW-voorzitter kon worden. Hij was immers nooit OCMW-raadslid geweest en had er geen voeling mee. Voor hem zou dat iets compleet nieuws geweest zijn.” (BCH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier