Marc Descheemaecker rekent af met Johan Vande Lanotte

Redactie KW

Vorige week verscheen het boek ‘Dwarsligger’ van Marc Descheemaecker (58).

Marc Descheemaecker schrijft een boek en hij weet hoe dat moet. In ‘Dwarsligger’, een kroniek van zijn passage bij de nationale spoorwegmaatschappij, schetst de ex-CEO een ontluisterend beeld van de NMBS. Het is een verhaal van schandalig dure, lege treinen, van vriendjespolitiek op hoog niveau en van hardleerse vakbonden. Toch staat Descheemaecker recht in zijn schoenen. “Ik ben nooit platgegaan voor de politiek”, zegt hij deze week in P-Magazine.

Politieke deals

Marc Descheemaecker, die deels in Oostduinkerke woont, zat niet stil sinds hij eind november moest opkrassen als CEO bij de NMBS. Zijn boek opent met een opvallende bekentenis. “Ik heb mij vaak machteloos gevoeld bij de NMBS. Als je in een onderneming stapt, moet je ook omgaan met haar beperkingen. Bij de NMBS moet je nu eenmaal functioneren in een omgeving waar veel politieke deals worden gemaakt. Johan Vande Lanotte is een tijdlang mijn voogdijminister geweest. Zijn partij wil traditioneel erg aanwezig zijn in de NMBS. Dat botst soms met het ondernemingsbelang.”

“Ik werd persona non grata voor Vande Lanotte. Hij heeft een persoonlijk veto tegen mij uitgesproken op een vrij unieke manier. Ik wist al jaren dat ik niet opnieuw benoemd mocht worden als CEO. Zonder zijn veto zou ik nog steeds topman van de NMBS zijn. Ik ben niet rancuneus, maar ik mag wel mijn eigen waarheid vertellen”, klinkt het nog in het weekblad.

(MF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier