Mantelzorgpremie in Poperinge blijft ongewijzigd

Bram Meeuw. (foto MD)
Redactie KW

Tijdens de laatste gemeenteraad van het jaar maandagavond, vroeg Bram Meeuw (Open VLD) om de gemeentelijke mantelzorgpremie op te trekken tot het West-Vlaams gemiddelde. “Met de toenemende vergrijzing en verzilvering van de bevolking en de alsmaar duurder wordende verblijfskosten van de rusthuizen en instellingen, wordt het steeds belangrijker dat de hulpbehoevenden zo lang mogelijk in de huiselijke sfeer kunnen blijven verzorgd worden”, zei Bram Meeuw.

“Voor veel gezinnen die instaan voor de verzorging van een zwaar hulpbehoevende is elke financiële steun dan ook meer dan welkom. Op Vlaams niveau heeft men reeds het zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden voor mantel- en thuiszorg (de zorgverzekering) van 130 euro per maand. Daarnaast kunnen steden en gemeenten opteren om een gemeentelijke mantelzorgpremie te geven. In Poperinge bedraagt deze nu 125 euro per jaar. In West-Vlaanderen bedraagt die premie gemiddeld 300 euro per jaar. Dat is 140% meer dan in Poperinge. Open VLD vraagt dan ook dat de gemeentelijke mantelzorgpremie opgetrokken wordt tot het West-Vlaamse gemiddelde, dus 300 euro per jaar”, aldus nog Bram Meeuw.

Extra kosten

Schepen Bryan Vanderhaeghe (Samen) antwoordde dat een berekening leerde dat dit de stad 226.000 extra zou kosten. “Met het stadsbestuur zijn we van oordeel dat we dat geld beter kunnen investeren in de dienst Seniorenzorg, met hun zorgcoaches. Zij organiseren ook infosessies en allerlei cursussen. Tijdens de jongste infovergadering waren er meer dan honderd aanwezigen. En in de mantelzorgcafés kunnen de mantelzorgers ervaringen met elkaar uitwisselen”, zei schepen Vanderhaeghe. (AHP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier