Man doet aangifte tegen verkiezingsfietsen van N-VA Brugge

Ook de school zelf kon de stunt niet smaken. © Facebook
Tim Vansteelandt
Tim Vansteelandt Chef Nieuws

Een man is naar de politie gestapt om aangifte te doen van sluikstorten en een overtreding van de kieswetgeving door N-VA Brugge, dat knalgele fietsen inzet in de verkiezingsstrijd. “We betreuren de commotie”, reageert N-VA-lijsttrekker Pol Van Den Driessche.

N-VA Brugge maakt gebruik van fietswrakken om campagne te voeren. “We willen schroot en afgedankt materiaal recycleren om het milieu te sparen”, aldus lijsttrekker Pol Van Den Driessche bij de voorstelling van de actie.

Bedoeling was dat de kiezer de fietsen overal in Brugge zou zien opduiken. Zo plaatste Van Den Driessche zijn exemplaar al in de Katelijnestraat en aan de Katelijnevest. Maar volgens sommigen is dat een vorm van sluikstorten.

In de lagere school

Nadat een fiets van kandidate Ilse Coopman opdook in de fietsenstalling van basisschool Olva Katrientje in Assebroek, besliste Bruggeling David Vanholsbeeck om aangifte te doen bij de Brugse politie. “Ik heb aangifte gedaan van sluikstorten en een overtreding van de kieswetgeving”, aldus Vanholsbeeck. “Het gaat hier om affiches op niet-vergunde plaatsen – daar ga ik toch van uit – en dan is het logisch dat de politie die weghaalt, ook al gaan zij niet over overtredingen van de kieswetgeving.”

“Ik stoor me er vooral aan dat sommigen zich meer menen te permitteren dan anderen”, vervolgt hij. “Maar op zich ben ik niet iemand die op alle slakken zout legt, dus blijft het bij ergernis. Tot ze aan de school van mijn kinderen gaan staan. Dan haal ik het zoutvat boven.”

De school zelf ergerde zich zelf ook aan de fiets. Dat bleek uit een brief die er op gekleefd werd. “We stellen het niet op prijs dat de fietsenstalling van onze school ongevraagd gebruikt wordt voor verkiezingspropaganda”, schreef de directie van Olva Katrientje.

“Grotesk”

N-VA-lijsttrekker Pol Van Den Driessche betreurt de commotie. “Om te beginnen mag dat fietsje daar staan want dat is geen privégrond”, stelt Van Den Driessche. “Tegelijk zijn we zeer verbaasd dat een ex-bestuurslid van Groen nu klacht indient. Met deze fietsjes hebben we twee boodschappen: voor een echt fietsbeleid én voor recyclage van oude materialen, want daar zijn deze fietsjes uit gemaakt.”

“Voorts: die kerel haat al jaren N-VA en grijpt dit nu aan om ons te belagen. Dat de directie van Olva de N-VA bekritiseert over campagne voeren is nogal grotesk. Een andere Olva-directeur is kandidaat voor CD&V en gebruikt deze functie om kiezers te verleiden. Ikzelf word overigens door een CD&V-raadslid geweerd in een katholieke school om een gastlesje te komen geven over de monarchie, wat ik nochtans al jaren doe.”

(TV/PDV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.