Maarten Claeys uit Nieuwpoort werkte al voor drie Europese parlementsleden

Maarten Claeys. (foto IV)©Isabelle Vanhassel IV
Maarten Claeys. (foto IV)©Isabelle Vanhassel IV
Redactie KW

Maarten Claeys (37) werkt sinds kort voor Europees parlementslid en voormalig partijvoorzitter van cdH, Benoît Lutgen. Hij heeft er al een hele carrière opzitten als adviseur bij Unizo en beleidsadviseur bij drie Europese parlementsleden. Bovendien zetelt hij zelf nog als gemeenteraadslid in Nieuwpoort. Een Nieuwpoortse CD&V-er die nu al meer dan zijn sporen verdiende in de politiek.

Maarten is gehuwd met Liesbeth Maes en papa van Julie (3 jaar). Alle diploma’s en opleidingen opsommen die Maarten Claeys behaalde, zou ons veel te ver leiden, maar zijn bachelor in de journalistiek, zijn master politieke wetenschappen/internationale betrekkingen en zijn master of science in EU-studies zijn veruit de meest in het oog springende. Maarten Claeys volgde de goeie raad van wijlen Roland Crabbe en kan nu al terugblikken op een rijk gevulde loopbaan.

“Burgemeester Crabbe zei me na mijn studies dat ik in het lokale bestuur kon komen, maar raadde me ook aan naar Europa te gaan omdat heel veel projecten gefinancierd worden door Europa. Ik volgde zijn raad, door stages te volgen aan de Europese instellingen. Het was hard werken en de maand rondkomen met een beperkte vergoeding. Ik studeerde ook nog mijn tweede master en schreef een thesis over Europese subsidies. Voor mij was dit niet de makkelijkste, maar een bijzonder boeiende periode” zegt Maarten.

Veel huisbezoeken

“Ik werd in 2012 lid van het partijbestuur van CD&V Nieuwpoort en werd daarna verkozen als voorzitter. In 2018 nam ik voor het eerst deel aan de gemeenteraadsverkiezingen en werd onmiddellijk verkozen. Door de vele huisbezoeken heb ik toen veel geleerd en ik kijk stiekem al uit naar de volgende campagne.”

Maarten nam in 2019 ook deel aan de nationale verkiezingen en haalde van de vier Nieuwpoortse kandidaten het beste resultaat. Het Europees Parlement is hem niet meer vreemd, want hij is er al zes jaar aan de slag. “Ik werkte voor Tom Vandekendelaere, Kris Peeters en nu voor Benoît Lutgen. Met Benoît Lutgen heb ik wel een en ander gemeen, we wonen allebei in een stad met een sterk oorlogsverleden.”

“Nieuwpoort speelde een cruciale rol in de Eerste Wereldoorlog en Bastenaken, de stad waar Benoît burgemeester is, was tijdens de Tweede Wereldoorlog cruciaal. Ik plan trouwens heel binnenkort een bezoek aan Bastenaken om te zien of we er goede ideeën kunnen overnemen in het kader van het oorlogstoerisme”, zegt Maarten.

Jonge gezinnen aantrekken

En dan is er nog Nieuwpoort, de thuishaven van Maarten. “Nieuwpoort beschikt over een goede basis en die hebben we te danken aan zowel wijlen Roland Crabbe als aan de huidige ploeg van Geert Vanden Broucke. Een van de bewijzen daarvan is dat het gemiddeld inkomen in de laatste tien jaar gestegen is met 40 procent.”

“De grootste uitdaging blijft voor mij het aantrekken van jonge gezinnen en dat is niet evident met de stijgende woningprijzen. De gemiddelde huizenprijs in Nieuwpoort is vorig jaar met 42,5 procent gestegen door de hoge vraag naar vakantiewoningen. Daarom moeten er meer betaalbare gezinswoningen komen en moet er een open debat worden gevoerd over de verhouding tussen huizen en appartementen. We moeten ook meer inzetten op de renovatie van oudere appartementen, veel meer dan nieuwe blokken plaatsen”, geeft Maarten mee.

Ondertussen lobbyt hij verder voor de Nieuwpoortse dossiers. Zo was zijn tussenkomst bij het verbod op elektrisch vissen cruciaal voor de Nieuwpoortse visserij.

(PB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.