Maaike De Vreese (N-VA) wil dat West-Vlaanderen ‘ontwrichte zone’ wordt door Brexit

Voor Vlaams volksvertegenwoordiger Maaike De Vreese moet ook Zeebrugge in de ontwrichte zone worden opgenomen.©NICOLAS MAETERLINCK BELGA
Voor Vlaams volksvertegenwoordiger Maaike De Vreese moet ook Zeebrugge in de ontwrichte zone worden opgenomen.©NICOLAS MAETERLINCK BELGA
Redactie KW

Vlaams volksvertegenwoordiger Maaike De Vreese (N-VA) wil dat West-Vlaanderen, als hardst getroffen provincie door de Brexit, erkend wordt als ‘ontwrichte zone’. Vlaams minister Hilde Crevits heeft wel oren naar dat voorstel.

“West-Vlaanderen is de hardst getroffen provincie door de brexit. Het is daarom enorm belangrijk dat er een steunzone komt in West-Vlaanderen. Op die manier zullen West-Vlaamse ondernemers de nodige zuurstof krijgen om te investeren en nieuwe arbeidsplaatsen te creëren”, zegt De Vreese, die donderdag in het Vlaams Parlement voorstelde aan minister Crevits om de provincie te erkennen als ontwrichte zone.

“De federale wet van mei 2014 op de uitvoering van het pact voor competitiviteit, werkgelegenheid en relance maakt het mogelijk om gebieden in dit land als ontwrichte zone te erkennen”, legt Maaike De Vreese uit. “De Vlaamse Regering kan aan de federale regering een ontwrichte zone/steunzone voorstellen voor gebieden die het economisch erg moeilijk hebben en getroffen worden door vele ontslagen. De afbakening van de zone kan gaan tot een straal van 40 km. Bedrijven die investeren in een dergelijke steunzone kunnen een vrijstelling van 25 procent van de doorstorting van bedrijfsvoorheffing bekomen. Dat komt ongeveer neer op een besparing van 4 à 5 procent op de loonkost. Deze maatregel werd al in het verleden gebruikt, onder meer bij de sluiting van Ford Genk. De steunmaatregelen voor de eerste zones, Genk en Turnhout, lopen af in mei.”

“Niet wachten tot er massaal ontslagen vallen”

“Momenteel is het nog te vroeg om de volledige impact van de Brexit te kunnen meten. Maar laten we niet wachten tot er massaal ontslagen vallen en proactief handelen door reeds een steunzone af bakenen. Naast de Brexit en de coronacrisis heeft onze provincie ook het meest te kampen met de transmigratieproblematiek. Redenen genoeg om actie te ondernemen. Ik roep daarom minister Crevits op om zo snel mogelijk een steunzone in West-Vlaanderen te realiseren”, besluit De Vreese.

Volgens minister Crevits komt een zone in Zuid-West-Vlaanderen in aanmerking als ontwrichte zone, maar Maaike De Vreese vindt dat niet optimaal omdat Oostende en Zeebrugge – die buiten de straal van 40 km vallen – er ook bij zouden moeten zijn. “Zij zijn immers de gateway richting UK”, zegt ze. “Maar de minister stelde wel dat ze de situatie op de voet opvolgt en contact houdt met minister van Financiën Vincent Van Peteghem op het federale niveau. Ze wil proactef zijn, niet wachten tot er massaal ontslagen vallen en hoopt op witte rook.”

(HH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten