Luc Vannieuwenhuyze is (opnieuw) één jaar burgemeester van Tielt

Luc Vannieuwenhuyze aan de Collegesite: "De Vlaamse overheid gaf ons een subsidie van 1,7 miljoen euro. Dat bewijst dat we op de goeie weg zitten." (foto WME)
Philippe Verhaest

Hij was al van september 2011 tot eind 2012 burgemeester van Tielt, maar sinds begin 2019 staat Luc Vannieuwenhuyze opnieuw aan het roer van zijn geliefde stad. Een oppositiekuur van zes jaar heeft de man alleen maar ambitie bij gebracht. “Ons meerjarenplan ligt op tafel, nu moeten we ermee aan de slag.” Met de Collegesite als blikvanger.

Een duidelijk ontspannen Luc Vannieuwenhuyze nipt van zijn koffie in zijn statige bureau op stadhuis. Het CD&V-boegbeeld heeft zijn werkplek ondertussen met enkele frisse schilderijen een eigen en moderne toets gegeven, maar zijn blik is helemaal op Tielt zelf gericht. “Er ligt veel werk op de plank”, zegt hij. “Het eerste jaar van deze bestuursperiode was goed. Ik kende het huis ook al goed. Maar die zes jaar in de oppositie leverde bij het stadspersoneel toch heel wat nieuwe gezichten op. Vooral vrouwelijke. Dan sta je wel even stil bij het feit hoe snel alles gaat.”

Heeft u de draad van eind 2012 meteen weer opgepikt?

“De overgang is vlot verlopen en ik ben er meteen ingevlogen. 2019 was een echt planningsjaar. Onze visie voor 2020 tot 2025 ligt sinds december op tafel, daarmee moeten we nu aan de slag. We zijn van plan om 47 miljoen euro in deze stad te investeren, toch een duidelijk signaal dat we vooruit willen.”

Welke stenen heeft u al verlegd waar u blij om bent?

“We konden enkele projecten afwerken die tijdens de vorige bestuursperiode in stelling waren gezet. De lijdensweg van het cultuurcentrum Gildhof ligt eindelijk achter ons en daar kunnen we ons alleen maar goed bij voelen. Na al het negatieve nieuws rond de asbestperikelen en is de plek weer een van de visitekaartjes van Tielt. En onze verenigingen herontdekken het Gildhof, daar ben ik zo mogelijk nóg contenter over. Ook de nieuwe jeugdlokalen zijn in gebruik genomen en de vernieuwde vleugel van de kunstacademie is een feit. Enkele belangrijke dossiers hebben zo een punt gekregen. Maar er is nog veel lopende. Dit jaar willen we bijvoorbeeld de technische loods opfrissen.”

En omgekeerd? Wat had u graag wél al in beweging gezien?

“Het kan altijd beter, dat besef ik ook. Maar we kiezen ervoor om Tielt stap voor stap te laten evolueren. Ons programma ligt vast en heel belangrijk is financieel haalbaar.”

De oppositie roert zich af en toe fel. Hoe voelt u zich daarbij?

“Ik heb daar geen enkel probleem mee, zolang ze de bal en niet de man spelen. Sommige oppositieleden komen erg gefundeerd uit de hoek, bij anderen is dat iets minder het geval… Maar het is hun taak om oppositie te voeren en ons beleid kritisch te bekijken. Het is wél zo dat de sfeer tijdens de gemeenteraadszittingen fel verbeterd is. Het politieke klimaat in Tielt is hersteld en een pak rustiger van bijvoorbeeld twee jaar geleden. Ik vind het belangrijk dat onze stedelijke administratie in het grote verhaal betrokken is. Ze maken een vitaal onderdeel uit van de bespreking en uitwerking van dossiers, want zij hebben kennis van zaken. En zo hou je de betrokkenheid ook groot. We trekken weer allemaal aan hetzelfde zeel en voeren een open communicatie. Dat is misschien wel de grootste verdienste van 2019.”

Hoeveel op tien geeft u zichzelf?

(lacht) “Daar begin ik niet aan. Laat mijn politieke collega’s en het stadspersoneel dat maar doen. Ik hoop dat ik het goed doe. Ik hecht veel belang aan luisteren en ons verhaal duidelijk naar voor brengen. Ik heb ook oren naar wat de oppositie naar voor brengt. Een goed voorstel van die kant kan ook waardevol zijn. Kijk maar naar het voorstel van Simon Bekaert (SP.A) om als gemeenteraad een duidelijk signaal te geven over de LGBT-vrije zones in Polen. Die motie hebben we met álle raadsleden ondertekend.”

Hét hete hangijzer voor de komende jaren is onveranderd. Mogen we beweging verwachten in het dossier-Collegesite?

“De interne politieke discussie is gaan liggen, wat positief is. De consultatieronde ligt ook achter de rug en de elementen rond groen en mobiliteit hebben we meegenomen. De omgevingsstudie is ook al gebeurd en nu moet er verder overleg plaatsvinden met de private partner Vlaemynck Invest. Ik maak me sterk dat we dit voorjaar nog kunnen landen en een concreet plan aan de gemeenteraad kunnen voorleggen. Maar daarna begint het pas: vergunningen moeten aangevraagd worden, openbare aanbestedingen moeten uitgeschreven worden…”

“De komende jaren móet er op de Collegesite gebouwd worden. Zo simpel is het”

Zien we deze bestuursperiode al iets uit de grond verrijzen?

“Dat moet. Zo simpel is het. Dit gaat over de toekomst van ons stadscentrum. Voor dit stadsvernieuwingsproject hebben je, na een strenge jurering, van de Vlaamse overheid een subsidie van 1,7 miljoen euro ontvangen. Toch een duidelijk signaal dat we op de goeie weg zijn. Het is ons menens om zo snel mogelijk stevige stappen te zetten. De Collegesite mag geen zwaard van Damocles boven het Tieltse hoofd worden.”

Waar mogen we u op afrekenen in 2024?

(blaast) “Dat klinkt nogal gewichtig. Ik maag geen concrete beloftes, ik wil de komende jaren gewoon keihard werken voor Tielt. Er kunnen altijd onvoorziene omstandigheden opduiken, aan ons om die dan het hoofd te bieden. Wat ik wél kan beloven: het meerjarenplan dat we eind vorig jaar hebben voorgesteld, zullen we zo goed mogelijk uitvoeren.”

Tot slot: Luc Vannieuwenhuyze is nog altijd niet op sociale media te vinden. Komt daar in 2020 verandering in?

(lacht) “Neen. Tielt is net groot en klein genoeg om een goed contact met de burger te hebben. Ik praat liever op straat dan op het internet. Ik denk ook dat ik voldoende bereikbaar ben. Ik ben bij alle alle huwelijken en jubilea aanwezig, kom veel buiten en hou elke donderdag en zaterdag een spreekuur. Mensen kunnen me bellen en mailen. Geef mij maar de echte wereld in plaats van die virtuele omgeving.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier