Louis Vanderbeken jongste Deerlijkse schepen ooit: “Iedereen moet meetellen”

"Het heeft nooit ter discussie gestaan dat ik mijn schepenmandaat niet ging opnemen, maar ik heb wel getwijfeld of ik dat onmiddellijk of pas na twee jaar zou doen", aldus Louis Vanderbeken. © DRD
Redactie KW

Louis Vanderbeken is de komende zes jaar vijfde schepen van de gemeente Deerlijk. Met zijn 22 lentes is hij de jongste schepen ooit. Hij is bevoegd voor sociale zaken, welzijn, kinderen en gezin, senioren, sociale economie, gelijke kansen, erediensten, feestelijkheden en ontvangsten. “Allemaal zaken waardoor ik veel in contact met de mensen. Daar hou ik van.”

Louis Vanderbeken (CD&V) is altijd geïnteresseerd geweest in politiek. “Het zat er blijkbaar al vroeg in”, stelt Louis. “Terwijl mijn klasgenoten er totaal niet wakker van lagen, volgde ik de politieke actualiteit via televisie. Ook de gemeentepolitiek heeft mij altijd getriggerd. Ik heb de programma’s van de grote politieke partijen doorgenomen en heb bij Jong CD&V Deerlijk aangeklopt om me te engageren en aan te sluiten. Ik wou eerst aftoetsen of het eigenlijk echt wel iets voor mij was. Maar na een korte proefperiode bleek dat we op dezelfde golflengte zaten.”

Ik loop dagelijks langs in het Sociaal Huis in het Gaverkasteel

“Achter de schermen heb ik me ingewerkt. Vier jaar geleden ben ik begonnen met mijn campagne richting verkiezingen. Ik volgde zo goed als alle zittingen van de gemeenteraad en was aanwezig op heel wat activiteiten in de gemeente: kermissen, theatervoorstellingen, initiatieven van sport- en socioculturele verenigingen… Die presentiepolitiek heb ik de laatste maanden nog wat geïntensifieerd met honderden huisbezoeken. Een aanpak die mij, zo zou op 14 oktober 2018 blijken, geen windeieren heeft gelegd.”

Dubbel gevoel

Van op de tiende plaats behaalde Louis 687 voorkeurstemmen. Na burgemeester Claude Croes, Bert Schelfhout en Regine Rooryck was hij plots de vierde populairste politicus van Deerlijk. “En toch zat ik met een dubbel gevoel. Enerzijds supertevreden met mijn schitterend persoonlijke resultaat maar anderzijds was de sfeer wat geremd door de tegenvallende scores van enkele medekandidaten. Het was niet aan de orde om euforisch te doen terwijl zij hun onverwachte teleurstelling aan het verbijten waren.”

“Het kwam al snel tot een akkoord met Open VLD om samen de beleidslijnen uit te zetten in de periode 2019-2024. Daarmee is de keuze van de kiezer gevolgd. Met 16 van de 21 verkozenen hebben we een comfortabele meerderheid”, gaat Louis verder. “Het heeft nooit ter discussie gestaan dat ik mijn schepenmandaat niet ging opnemen, maar ik heb wel getwijfeld of ik dat meteen of pas na twee jaar zou doen. Na veel wikken en wegen heb ik uiteindelijk beslist om er van bij het begin bij te zijn. Daarom spreid ik mijn laatste jaar TEW over twee jaar.”

“We zijn nu anderhalve maand ver. Het waren bijzonder hectische weken met een batterij vergaderingen en uiteraard ook examens”, evalueert Louis. “Ik heb nu het statuut van werkstudent en ga nog zelden naar Leuven. Door de zogenaamde weblectures (lesopnames) kan je de gefilmde lesopnames bekijken en het wordt ook meer zelfstudie. Het is allemaal nieuw voor mij.”

In eerste instantie probeert Louis zich zoveel mogelijk in te werken in de nieuwe materie en vooral veel te luisteren. Het is niet zijn bedoeling om het roer compleet om te gooien. “Wat goed is kan behouden en versterkt worden, wat minder goed loopt moet grondig bekeken worden.”

Sociale zaken is een van mijn bevoegdheden. De fysieke integratie van het OCMW bij de gemeentediensten wordt een belangrijke uitdaging. We willen dat zo optimaal mogelijk laten gebeuren. Het moet allemaal nog concreet vorm krijgen dus we gaan eerst goed afwegen om tot de beste oplossing te komen. Ik probeer alles zo goed mogelijk op te volgen en loop zowat dagelijks langs in het Sociaal Huis in het Gaverkasteel.” (DRD)

“Werken aan sociaal beleid dat mensen in nood helpt”

“Elke Deerlijknaar, ongeacht zijn of haar achtergrond, huidskleur, geloofsovertuiging of leeftijd moet de mogelijkheden krijgen om zich te ontplooien,” verduidelijkt Louis. “Vooral de vergrijzing en de gevolgen ervan baren me zorgen.” Een blik op de statistieken spreekt boekdelen. Eén op vier Deerlijknaren is momenteel 65-plusser. Over vijf tot zeven jaar zal dat gestegen zijn tot één op drie. Het aantal 80-plussers is de jongste 15 jaar met de helft gestegen.

“Dit zijn duidelijke signalen”, meent Louis. “Het is tijd om in te zetten op een degelijk seniorenbeleid en een ouderenbeleidsplan uit te werken. Blijvende aandacht voor verdoken armoede, eenzaamheid en hulpbehoevenden detecteren en actief samen op zoek gaan naar gepaste oplossingen, zijn van primordiaal belang. Hoe kunnen we deze mensen bereiken en wat kunnen we concreet ondernemen om die situatie te verbeteren? Een laagdrempelige, transparante, sociale eerstelijnsbijstand is daarom nodig.”

De seniorenraad wil Louis een opwaardering geven: “Het mag niet alleen bij het verdelen van subsidies blijven. Zes jaar engagement aan de leden van adviesraden vragen is niet min. Dat vergt inspanning. Het opzetten van tijdelijke trajecten, bijvoorbeeld over periodes van twee jaar, kan voor meer dynamiek zorgen.”

“Blijven investeren in sociaal kapitaal is nodig”, beseft hij ook. “Onze talrijke vrijwilligers, verenigingen en organisaties zorgen ervoor dat mensen verbonden blijven met elkaar. Wonen in een vertrouwde leefomgeving met de nodige thuis- en mantelzorg is essentieel. Het moet voor de zilveren generatie goed zijn om te wonen, te winkelen, te wandelen, om actief ouder te worden in Deerlijk.”

“Pluim voor vrijwillers”

Louis Vanderbeken is ook verantwoordelijk voor feestelijkheden. “Deerlijk heeft een schitterend verenigingsleven,” stelt hij. “Dat geldt zowel voor sport, cultuur als wijkwerking. Deerlijk heeft een bijzonder ruim aanbod en dat is voornamelijk een gevolg van het vele werk en de inzet van heel wat bestuursleden en vrijwilligers bij die verenigingen. Een pluim aan hun adres is meer dan verdiend.”

“Deerlijk is ook een feestgemeente en die status mogen we best behouden. Ongelooflijk wat er allemaal georganiseerd wordt. Dat zorgt ervoor dat de verenigingen de financiële eindjes verder aan elkaar kunnen knopen. De gemeente draagt hier haar steentje bij op financieel en logistiek vlak. We moeten dat verder ondersteunen.”

Als schepen van Feestelijkheden is Louis van dichtbij betrokken bij alle ontvangsten in het gemeentehuis en gemeentelijke buurthuizen. “De agenda staat overvol met jubilea van echtparen, vieringen van jarigen, ontvangsten van verdienstelijke personen en verenigingen… Zo kom ik in contact met de Deerlijknaren. Die laagdrempeligheid is heel interessant.”

BIO

Privé

Louis werd geboren op 21 mei 1996. Hij is de zoon van Koen Vanderbeken en Isabelle Vromant en woont aan de Pieter Jan Renierstraat vlak bij het natuurgebied Wijmelbroek.

Loopbaan

Hij is student toegepaste economische wetenschappen (TEW) aan de KU Leuven.

Vrije tijd

Louis heeft een boontje voor het studentenleven. Hij is al enkele jaren een van de sterke figuren van hoogstudentenclub Moeder Deerlijkse en is dit jaar verantwoordelijk voor de cultuur. Tijdens zijn schaarse vrije tijd werkt hij graag in de moestuin en houdt hij van uit eten.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.