Loonis Logghe (29): “Ook in Torhout heeft PVDA heel zeker bestaansreden”

De uit Torhout afkomstige Loonis Logghe (29) tijdens de voorbije 1 meiviering : "We passen de principes van PVDA ook op onszelf toe." © Foto JS
Johan Sabbe

PVDA, de Partij van de Arbeid van België, is op de linkerflank van het politieke spectrum aan een serieuze opmars bezig en daar is de uit Torhout afkomstige Loonis Logghe bijzonder blij om. Hij werkt al sinds 2016 als administratief medewerker in het parlement, waar hij onder andere PVDA-topman Raoul Hedebouw bijstaat. “Helaas waren we in Torhout nog niet sterk genoeg verankerd om er aan de voorbije gemeenteraadsverkiezingen deel te nemen”, zegt hij. “Maar graag willen we tegen de verkiezingen van mei een Torhoutse PVDA-afdeling oprichten.”

Loonis (29) heeft tijdens zijn universitaire studies op kot gezeten in Gent en woont er nu al officieel zes jaar. Maar hij is in Torhout opgegroeid en heeft er basis- en secundair onderwijs gelopen. Hij is de oudste zoon van Marc Logghe en Hilde Dieryckx.

Werken in parlement

“Ik blijf Torhout een leuke stad vinden, waarvan het potentieel jammer genoeg nog te dikwijls onbenut wordt gelaten”, zegt hij. “Toch kom ik er maar af en toe meer en dan nog vooral om bij mijn ma langs te gaan, die er nog altijd woont. Ook veel familieleden zijn Torhoutenaar, maar de tijd ontbreekt me om hen geregeld op te zoeken. De voorbije zomer is een van mijn beste vrienden in zijn ouderlijke tuin in Groenhove met een pop-up koffiebar gestart en daar ben ik wél verschillende keren geweest. Dat waren voor mij oprecht mooie momenten vol nostalgie.”

Loonis is aan de Gentse universiteit master in de geschiedenis geworden en heeft daarna met succes een doctoraat afgewerkt over de sociale en politieke geschiedenis van Rome in de laatste eeuw vóór Christus. Hij rondde die studies in 2016 af en mocht direct aan de slag gaan voor PVDA in het parlement. “Ik ben er administratief medewerker bij de twee verkozenen Marco Van Hees en Raoul Hedebouw, onze nationale woordvoerder, die overigens roots in Ruddervoorde heeft”, aldus Loonis. “We omkaderen hen met vier deeltijdse medewerkers. We hebben een heel divers takenpakket en ik hou van die variatie. Dat gaat van het tweeten wat Raoul of Marco zeggen tot het schrijven van wetsvoorstellen. Inzake zowat alle bevoegdheden heb ik al zaken voorbereid. Waar ik bijzonder trots op ben, is dat ik een aantal wetsvoorstellen heb geschreven om het loon van parlementsleden en de cumul van postjes in te perken. Onlangs nog schreef ik een voorstel voor het afschaffen van de uittredingsvergoedingen.”

Politique politicienne

“Ik was van jongs af geïnteresseerd in de politiek, maar destijds toch vanop zekere afstand. Tijdens mijn universitaire studies leerde ik de realiteit van een grote stad als Gent kennen en kwam ik ook met nieuwe mensen in contact die soms ideeën hadden die heel erg botsten. Tegelijkertijd volgde ik een opleiding die me kritisch en analytisch naar de samenleving deed kijken. Bijgevolg begon er in mijn denken wat te bewegen. Ik had toen al wel enkele uitgesproken linkse vrienden, maar die waren zeker niet in de meerderheid. De politique politicienne, met nauwelijks aandacht voor de inhoud, stootte me almaar meer tegen de borst en de economische crisis van 2008 deed me op zoek gaan naar verklaringen. Ik kwam tot de bevinding dat crisissen geen ongelukjes zijn, maar een fundamenteel onderdeel van het kapitalistische systeem.”

“In 2010 heb ik me na de federale verkiezingen lid gemaakt van PVDA, maar me niet meteen geëngageerd. Toen PVDA-politicus Peter Mertens in 2011 zijn boek Hoe durven ze? uitbracht, wist ik het wel: achter deze partij kan ik me voor 100% scharen.”

Niemands huis afpakken

“Vooral de rechtse partijen hebben er een handje van weg om de mensen schrik voor ons aan te jagen. Met argumenten die geen hout snijden. Ons de misdaden van allerlei regimes in de schoenen schuiven bijvoorbeeld. En dan zijn er de clichés over onze partij. Dat we ieders huis gaan afpakken. Natuurlijk klopt zoiets totaal niet, maar helaas leven zulke foute beelden nog vaak. Wat wél klopt is dat we de PVDA-principes ook op onszelf toepassen. Onze verkozenen blijven gewoon consequent doorleven met een gemiddeld werknemersloon.”

“Ook in Torhout heeft PVDA heel zeker bestaansreden. We pogen om er tegen de federale en Vlaamse verkiezingen van mei een afdeling op te richten. We willen de door ons beoogde wijzigingen in de samenleving van onderuit afdwingen. Samen met de mensen en daarvoor heb je een afdeling nodig die al wat kan dragen. Daar was het bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober nog te vroeg voor, want we zijn in de stad van mijn jeugd nog niet sterk verankerd. Onze partij toert in het voorjaar door West-Vlaanderen, met nog veel werk op de plank, en Torhout is een van de bestemmingen. Mijn persoonlijke focus blijft voorlopig op Gent liggen, maar wie weet wat de toekomst brengt.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.