Oppositie Anzegem neemt de handschoen op: “trots op ons herstelplan samenleving”

© foto GV
Redactie KW

Oppositielid Rik Colman (CD&V-Eendracht) stelde met de fractie een indrukwekkend herstelplan op om de samenleving in Anzegem na de periode van tien weken quarantaine te laten heropleven.

Tijdens de jongste gemeenteraad van 12 mei werden zij uitgedaagd door de meerderheid om concrete acties voor te stellen in het kader van een constructieve politieke samenwerking.

“We hopen dat dit herstelplan ten goede zal komen aan alle Anzegemnaren en hun verenigingen en bewegingen. Onze fractie CD&V-Eendracht heeft de handschoen opgenomen door te gaan spreken met het middenveld en uit de brainstorm daarrond is dit plan gegroeid,” vertelt Colman trots.

“Concreet richt het plan zich op het socio-culturele en het sportleven, het onderwijsveld, de jeugdwerkingen, kermiscomités enzovoort, die allen sterk getroffen zijn in hun werking. We hopen dat er verder gefinetuned wordt aan het plan zodat het verenigingsleven met volle goesting weer aan de slag kan ten voordele van hun leden en de gemeenschap”, aldus Colman.

Hoge en onvoorziene kosten

“Doordat bijeenkomsten, trainingen en grote manifestaties nog steeds grotendeels afgelast worden en de kosten hierdoor oplopen, scholen geconfronteerd worden met hoge en onvoorziene kosten voor de organisatie van het afstandsonderwijs en voor het garanderen van de veiligheid bij de heropening, is het aan de gemeente om dit op te vangen. Bij onze verenigingen kregen we vooral te horen dat ze hun kasacties, die levensnoodzakelijk zijn voor de ontplooiing van hun werking, grotendeels hebben moeten afblazen.”

“Vanuit de Anzegemse Raad voor Economische dynamiek worden plannen ontwikkeld om het inkomensverlies van de ondernemers, de lokale zelfstandigen en de bedrijfsactiviteiten te compenseren. Het Sociaal Huis werkt aan een herstelplan voor wie het moeilijk heeft in onze maatschappij. Met CD&V-Eendracht blijven we aandringen om de gezins- en bedrijfsbelasting voor 2020 niet te innen en intussen hebben we dus ook deze startnota uitgewerkt voor de ondersteuning van het verenigingsleven en het welbevinden van de Anzegemnaren.”

“Een paar voorbeelden hieruit zijn de extra kosten die jeugdbewegingen hebben moeten maken om op kamp te gaan bij te passen zoals bijvoorbeeld producten voor handhygiëne, mondmakers, corona gevalideerd busvervoer, minkomsten door minder deelnemers, een aanmoedigingstraktaat te schenken met lokale producten aan de verenigingen die opnieuw opstarten en een onmiddellijke uitbetaling van het volledige bedrag binnen deze legislatuur van voorziene financiële tussenkomsten te doen aan de sportverenigingen”, somt de gedreven politicus op.

Gratis gebruik infrastructuur

“Het niet innen van de 3.000 euro belasting per vestigingsplaats voor de scholen om kinderopvang in de omgeving van de school mogelijk te maken, gratis Anzegembonnen voor de verenigingen om aankopen bij de lokale winkeliers te stimuleren en alle Anzegemse verenigingen hun jaarlijkse subsidie uit te betalen alsof de geplande activiteiten zouden zijn doorgegaan met daarbij een verhoging van 15 procent.”

“Gratis gebruik van de gemeentelijke infrastructuur en materialen van de uitleendienst, 25 euro Anzegembonnen voor de Anzegemse B&B’ s en 25 euro Anzegembonnen voor Anzegemnaren die werken in de zorg“, illustreert Rik Colman verder. “Buiten financiële ondersteuning zien we ook heel wat kansen voor de toekomst van onze gemeente en stellen we ook een aantal maatregelen voor waardoor iedereen mee is.

(GV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier