Gemeentepersoneel levert nuttig werk tijdens coronacrisis in Moorslede

Gemeentewerkers helpen met de afbraak van het oud gemeentehuis in Dadizele. We zien Ivan Galle en burgemeester Ward Vergote. © ©2020 Jan STRAGIER
Redactie KW

De Krant van West-Vlaanderen hield een exclusieve rondvraag in alle gemeenten naar de impact van de coronacrisis op de lokale besturen. Ward Vergote merkt dat er ook tijdens deze vreemde periode heel wat nuttig werk geleverd wordt.

1. Komen de gemeenteraad en het schepencollege nog bijeen?

“De wekelijkse vergaderingen van het schepencollege gebeuren via MS Teams. Ook de komende gemeenteraad zal op een dergelijke manier gehouden worden. We zoeken momenteel uit of we die gemeenteraad via streaming ook kunnen laten meevolgen door de geïnteresseerde burgers.”

2. Welke grote projecten/investeringen zijn door de coronacrisis on hold gezet?

“Momenteel nog geen.”

3. Hoe blijft u in contact met de burger nu de gemeentehuizen gesloten zijn?

“Voor de gewone zaken wordt er op afspraak gewerkt. Voor belangrijke en dringende mededelingen maken we gebruik van de sociale media. We merken ook dat ons waarschuwingssysteem ‘Info 8890’ een groot succes is. Via het systeem informeren we veel bewoners op een snelle manier.”

4. Zijn er specifieke coronamaatregelen genomen? En hoe denkt u het inkomstenverlies op te vangen?

“We proberen tijdens deze coronacrisis zoveel mogelijk de verenigingen te ondersteunen door bijvoorbeeld hun huurgelden te laten vallen. De financiële toestand van onze gemeente is heel gezond. We verwachten dan ook geen problemen door inkomstenverlies.”

5. Kan het gemeentepersoneel gewoon aan de slag blijven?

“Het leeuwendeel van ons gemeentepersoneel levert bijzonder nuttig werk. Een mooi voorbeeld hiervan is de renovatie van het voormalig gemeentehuis in Dadizele. Daar helpen heel wat van onze medewerkers om de nodige sloopwerken uit te voeren. Meer nog, doordat die medewerkers daar ingezet worden, kan dat een besparing van 40.000 euro betekenen. In de sporthal en in het zwembad zijn de redders bezig met onderhoudswerkjes. Een van hen is zelf bezig met een heus muurschilderij. Daarnaast wordt er ook zwerfvuil opgeruimd. Nu het containerpark weer open is kunnen we daar een aantal extra medewerkers inzetten.”

Hoe doen ze het in de andere West-Vlaamse gemeenten? Ontdek het op www.kw.be/lokalepolitiek.