Gemeente Zedelgem wil gemeenteraad digitaal organiseren

De gemeente Zedelgem zet geen projecten on hold. Ook de werken aan het fietspad langs de Brugse Heirweg en Diksmuide Heirweg worden voortgezet. © foto BC

De Krant van West-Vlaanderen hield een exclusieve rondvraag in alle gemeenten naar de impact van de coronacrisis op de lokale besturen. Burgemeester Annick Vermeulen (CD&V-Nieuw) houdt al het gemeentepersoneel aan het werk.

1. Komt u nog bijeen met het schepencollege en met de voltallige gemeenteraad?

“Het schepencollege heeft wekelijks plaats in fysieke vergadering, zoals voorheen. We vergaderen in een ruime zaal met respect voor de social distancing maatregelen.

De zitting van de gemeenteraad werd geschrapt in maart omdat de agendapunten konden worden uitgesteld. Momenteel onderzoeken we de technische mogelijkheden voor digitale raadszittingen en meevolgen door de burger.”

2. Welke grote projecten/investeringen zijn door de coronacrisis on hold gezet?

“Voorlopig geen. In de backoffice wordt via telewerken maximaal verder gewerkt aan de voorbereiding van projecten en investeringen.”

3. Hoe blijft u in contact met de burger nu de gemeentehuizen gesloten zijn?

“De burger kan op afspraak komen voor dringende zaken. Daarnaast hebben we onze telefoonpermanentie uitgebreid (nu ook op zaterdag en zondag) en is er een sociale noodlijn (eveneens 7 dagen op 7) voor kwetsbare inwoners. Met onze dienstencentra hebben we flink ingezet op de telefoonster, de boodschappendienst en de bedeling van maaltijden aan huis.”

4. Zijn er specifieke coronamaatregelen genomen?

“We schrapten alle gemeentelijke activiteiten en evenementen tot en met 3 mei. Ook kunnen externen geen gemeentelijke infrastructuur huren voor de organisatie van eigen activiteiten.”

5. Wat met het gemeentepersoneel? Kan iedereen aan de slag blijven of voert u ook technische werkloosheid in?

“Iedereen blijft aan de slag. Er is geen technische werkloosheid. Medewerkers worden ook tijdelijk ingezet in andere diensten ter versterking van specifieke taakstelling. Om een voorbeeld te geven: onze poetsdames van het dienstenchequebedrijf van het OCMW wiens werking stilgelegd werd, verzorgen in de paasvakantie de noodopvang buitenschoolse kinderopvang, zijn ingeschakeld in de boodschappendienst of maaltijdenbedeling.”