Er komen in Gistel geen projecten of investeringen in het gedrang

Burgemeester Gauthier Defreyne. (foto MV)
Redactie KW

De Krant van West-Vlaanderen hield een exclusieve rondvraag in alle gemeenten naar de impact van de coronacrisis op de lokale besturen. Burgemeester Gauthier Defreyne (Open VLD) is al volop aan het nadenken over post-coronamaatregelen die de economie en koopkracht een boost moeten geven.

1. Komen de gemeenteraad en het schepencollege nog bijeen?

“De burgemeester en schepen houden wekelijks hun college via videoconferentie. De eerstvolgende gemeenteraad vindt plaats in mei. Het is de bedoeling ook deze via videoconferentie te laten plaatsgrijpen. Ik heb besloten om de vergadering (video) achter gesloten deuren te organiseren.”

2. Welke grote projecten/investeringen zijn door de coronacrisis on hold gezet?

“Er komen geen projecten of investeringen in gedrang. De diensten blijven verder werken aan het meerjarenplan.”

3. Hoe blijft u in contact met de burger nu de gemeentehuizen gesloten zijn?

“Actieve communicatie via sociale media en bewonersbrieven. Daarnaast kan men mij steeds telefonisch, per mail of via messenger bereiken.”

4. Zijn er specifieke coronamaatregelen genomen? En hoe denkt u het inkomstenverlies op te vangen?

“Er zijn reeds heel wat kleine maatregelen genomen. Zo werd de blauwe zone tijdelijk opgeschort, de handelszaken kregen vloerstickers en affiches om de social distancing te handhaven, er werd een platform opgezet met alle lokale handelaars die aan huis leveren of afhaal aanbieden, iedere inwoner kreeg een bewonersbrief met nuttige informatie. Daarnaast werken we momenteel aan maatregelen om de koopkracht, economie en het verenigingsleven een boost te geven. Die post-coronamaatregelen zullen we gebundeld communiceren. Bij de opmaak van het meerjarenplan dient een goed bestuur steeds rekening te houden met tegenslagen of opportuniteiten. Stad Gistel zal hierdoor geen andere projecten of investeringen on hold dienen te plaatsen.”

5. Kan het gemeentepersoneel aan de slag blijven?

“Om financiële moeilijkheden door technische werkloosheid te vermijden, houden wij het personeel aan de slag. Dit steeds met inachtname van social distancing. Heel wat personeel kan van thuis uit werken. In diensten waar dit niet mogelijk is, wordt met een beurtrol gewerkt.”