Dit jaar geen taks op terrassen in Lendelede

Burgemeester Carine Dewaele houdt een virtueel schepencollege. © Frank Meurisse
Redactie KW

De Krant van West-Vlaanderen hield een exclusieve rondvraag in alle gemeenten naar de impact van de coronacrisis op de lokale besturen. Burgemeester Carine Dewaele (CD&V) geeft ons een antwoord op die vragen.

1. Komen gemeenteraad en schepencollege nog bijeen?

“Het schepencollege organiseren we sinds aanvang van de coronamaatregelen wekelijks via videoconferentie. De gemeenteraad van april heeft plaats in Den Tap omdat we daar de social distancing tussen de raadsleden kunnen bewaren. Publiek is uiteraard niet toegelaten.”

2. Worden er door de crisis projecten ‘on hold’ gezet?

“De rioleringswerken in diverse straten zijn stopgezet omdat de aannemer de materialen nodige materialen niet krijgt. De opmaak van andere dossiers wordt wel verdergezet, de werken zelf worden niet opgestart worden bij gebrek aan materiaal.”

3. Hoe verloopt het contact met de burger nu het gemeentehuis gesloten is?

“De mensen kunnen mij zoals altijd via mail en telefoon bereiken. Ik word ook persoonlijk aangesproken als ik in de gemeente boodschappen doe en ik ben dagelijks aanwezig in het gemeentehuis. De mensen kunnen ook nog bij alle diensten terecht op afspraak.”

4. Zijn er specifieke coronamaatregelen genomen en hoe denkt u het inkomstenverlies op te vangen?

“Dit jaar heffen we geen taks op de terrassen. Voor andere maatregelen wachten we tot op het einde van de crisis om te kijken wat wij kunnen doen. Het inkomstenverlies zal dit jaar beperkt blijven omdat wij weinig plaatselijke belastingen hebben. Volgend jaar zal de impact groter zijn bij de inning van de personenbelasting op de inkomsten 2020.”

5. Kan het gemeentepersoneel aan de slag blijven?

“Er is een permanentie in de diverse administratieve en vrijetijdsdiensten. De dienst openbare werken doet zijn normale activiteiten als de regels van de social distancing mogelijk zijn. We werken met vaste ploegen om besmettingen te vermijden. Enkel het personeel van de dienstenonderneming is technisch werkloos. Het personeel gaat poetsen bij bejaarden en heel wat klanten hebben zelf gevraagd om te stoppen. Als de klanten opzeggen, wordt het personeelslid werkloos omdat wij als bestuur geen zinvolle dagtaak kunnen geven aan zoveel personeelsleden.” (IB)

Hoe doen ze het in de andere West-Vlaamse gemeenten? Ontdek het op www.kw.be/lokalepolitiek.