Communicatieve voelsprieten staan op scherp tijdens de coronacrisis

Werken aan het Frans Desmidtplein zijn opnieuw gestart. (foto DM)
Redactie KW

De Krant van West-Vlaanderen hield een exclusieve rondvraag in alle gemeenten naar de impact van de coronacrisis op de lokale besturen. Burgemeester Lippens en zijn college hebben op elke vraag een duidelijk antwoord. Inwoners blijven bovendien perfect op de hoogte dankzij een up to date gemeentelijke website.

1. Komen de gemeenteraad en het schepencollege nog bijeen?

“Net zoals met het wekelijkse schepencollege verlopen de meeste contacten via een videoconferentie. De gemeenteraad van 30 april heeft op afstand via Teams plaats. Dit houdt in dat burgers niet live kunnen meevolgen, maar de tussenkomsten zullen voor iedereen op de gemeentelijke website te lezen zijn.”

2. Welke grote projecten/investeringen zijn door de coronacrisis on hold gezet?

“Knokke-Heist was de eerste gemeente die een streep zette door de grote zomerevenementen. Onder andere mise en plage, het vuurwerkfestival, Knokke Hippique en Kneistival werden on hold gezet.”

“Daarnaast toont men zich inventief. Het Cartoonfestival en World Press Photo zullen in open lucht plaats vinden. Grote werkzaamheden zoals de doortocht Heist, Duinbergenlaan en Burg. Frans Desmidtplein zijn ondertussen opnieuw opgestart, maar met ‘beperkte’ activiteit die mogelijk is binnen de randvoorwaarden van de social distancing.”

3. Hoe blijft u in contact met de burger nu de gemeentehuizen gesloten zijn?

“Burgers kunnen voor dringende zaken op afspraak terecht in het gemeentehuis op het Verweeplein. De communicatiedienst verspreidt dagelijks diverse berichten via digitale nieuwsbrieven en de sociale media. Voor wie niet in de mogelijkheid is om alles online te volgen, voorziet men wekelijks in het advertentie- en informatieblad Tam-Tam het nodige nieuws. Het Sociaal Huis nam telefonisch contact op met 1.400 alleenstaande 80-plussers om te vragen of ze kunnen geholpen worden.”

4. Zijn er specifieke coronamaatregelen genomen? En hoe denkt u het inkomstenverlies op te vangen?

“Het gemeentebestuur wil een marketingplan opmaken met een pakket aan maatregelen om de lokale economie een boost te geven. Dit omvat onder meer een waardebon van 200 euro voor alle tweedeverblijvers. Daarnaast zullen bijkomende maatregelen uitgewerkt worden om ook het gemeenschapsleven en de lokale economie een extra duwtje in de rug te geven. Doordat heel wat eigen grote evenementen niet doorgaan, kan men de voorziene middelen aanwenden om de lokale economie te ondersteunen. Indien nodig zullen enkele investeringsprojecten herbekeken worden.”

5. Kan het gemeentepersoneel aan de slag blijven?

“Het college van burgemeester en schepenen heeft besloten om al het gemeentepersoneel aan het werk te houden en geen beroep te doen op het systeem van technische werkloosheid. Wel krijgen sommige werknemers een andere jobinhoud.” (DM)

Hoe doen ze het in de andere West-Vlaamse gemeenten? Ontdek het op www.kw.be/lokalepolitiek