Zwevegem blijft ook in coronacrisis goed draaien: “Met respect voor richtlijnen”

Burgemeester Marc Doutreluingne. © GJZ
Redactie KW

De Krant van West-Vlaanderen hield een exclusieve rondvraag in alle gemeenten naar de impact van de coronacrisis op de lokale besturen. Burgemeester Marc Doutreluingne vertelt over de ‘coronacel’ die alles op de voet volgt.

1. Komt u nog bijeen met het schepencollege en met de voltallige gemeenteraad? En zo ja, op welke manier? Kan de gemeenteraad ook door de gewone burger gevolgd worden?

“Wij komen nog fysiek samen, maar dan volgens de richtlijnen van social distancing. De zittingen vinden plaats in de raadzaal omdat daar de beschikbare ruimte veel groter is. De gemeenteraad van maart werd uitgesteld naar eind april. Op 27 april komt de G.R. bijeen, maar enkel door vertegenwoordiging per fractie en met het schepencollege. Dat betekent maximum 13 aanwezigen in de raadzaal. Het publiek zal tijdens de coronamaatregelen uitzonderlijk niet toegelaten worden.”

2. Welke grote projecten/investeringen zijn door de coronacrisis on hold gezet?

“Op dit moment nog geen enkel.”

3. Hoe blijft u in contact met de burger nu de gemeentehuizen gesloten zijn?

“Het gemeentepunt is niet permanent open en de publieke diensten werken enkel op afspraak. Alle diensten blijven operationeel, bij voorkeur via telewerken, anders met respect voor social distancing. Wij proberen de dienstverlening maximaal te verzekeren binnen de de opgelegde maatregelen.”

4. Zijn er specifieke coronamaatregelen genomen? Zoals het schrappen van parkeerretributies? En hoe denkt u het inkomstenverlies op te vangen?

“Wij hebben begin maart een coronacel opgericht die regelmatig vergadert en die via een whatsapp-groep de toestand permanent evalueert en op de voet volgt. Wij voeren de overheidsmaatregelen nauwkeurig uit en interpreteren waar nodig met gezond verstand. De toepassing van de blauwe zone is opgeschort, maar op dit ogenblik zonder inkomstenverlies.”

5. Wat met het gemeentepersoneel? Kan iedereen aan de slag blijven of voert u ook technische werkloosheid in?

“Wie om coronaredenen of gezondheidsredenen niet aan de slag kan, wordt verder normaal betaald. Op dit ogenblik wordt niemand op technische werkloosheid geplaatst.”

Hoe doen ze het in de andere West-Vlaamse gemeenten? Ontdek het op www.kw.be/lokalepolitiek

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.