https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

‘Wit konijn’ Tony De Bel van CD&V kon bastion-Lagrange niet verrassen: “Ik kan wel tegen een stootje”

Tony De Bel moest bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 CD&V Zulte redden van een tweede oppositiekuur. © JF
Redactie KW

Tony De Bel moest bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 CD&V Zulte redden van een tweede oppositiekuur. Hij was een waar wit konijn en werd lijsttrekker zonder voorgaande politieke ervaring. In 2012 werd de CD&V na 36 jaar met een nipte meerderheid uit de gemeenteraad gewerkt. In 2018 waren de David- en Goliathrollen echter omgedraaid. “Ik was een wit konijn en werd daar ook op afgerekend”, zegt Tony De Bel. “Het bastion van Simon Lagrange is moeilijk te verslaan.”

Tony is bovenal een sportman. Hij is coördinator van de bovenbouw van Zulte Waregem en is in Zulte vooral bekend van zijn vele jaren als sportleerkracht in de gemeenteschool in Zulte en de vrije basisschool in Machelen. Het was op een voetbaltornooi dat voormalig burgemeester – en nog steeds CD&V-kopstuk – Henk Heyerick, Tony een belangrijke vraag stelde. “Henk heeft me eigenlijk terloops aangesproken op een tornooi met de vraag of ik op de lijst van CD&V wou staan”, vertelt Tony. “Ik was op voorhand eigenlijk niet echt bezig met politiek, maar ik kon me wel vinden in de concrete plannen van CD&V voor Zulte. De gemeentepolitiek is helemaal anders dan de nationale politiek, het staat veel meer los van de grote partijen en hun ideologieën. Voor een andere partij dan CD&V had ik het evenwel niet gedaan.”

Ik ben geen ‘people pleaser’, gewoon een harde werker

Henk vroeg Tony niet zomaar om op de lijst te staan, Tony zou die lijst ook meteen moeten trekken in de komende verkiezingen. “We hebben daar nog eens goed over gepraat maar eigenlijk heb ik vrij snel beslist om die uitdaging aan te gaan, ik hou wal van een uitdaging. Al heb ik wel enkele voorwaarden gesteld: ik wou geen van mijn activiteiten laten vallen. Ik ben coördinator van de bovenbouw van Zulte Waregem dus ik ben wel vier tot vijf keer per week ’s avonds in het stadion en dat wou ik niet laten vallen. Het was vanaf het begin duidelijk dat ik me geen 300% kon geven.”

Populisme

Dat in tegenstelling tot Simon Lagrange, die zijn burgemeesterschap niet combineert met een andere job zoals veel andere burgemeesters van kleinere gemeenten dat wel doen. Hoewel CD&V in 2012 slechts met een nipte meerderheid in de oppositie gedwongen werd, was het duidelijk dat Simon Lagrange in 2018 een geduchte tegenstander was.

“Ik was een wit konijn en daar ben ik op afgerekend. Het bastion-Simon Lagrange was sowieso moeilijk te verslaan. In de drie jaar sinds de verkiezingen is het mij ook duidelijk geworden dat het volk minder bezig is met de inhoud en meer met populisme. Het gaat om gezien worden en dat is minder mijn ding. Ik heb er de tijd niet voor en bovendien ben ik geen people pleaser, gewoon een harde werker. Je kan niet iedereen graag zien. Mijn slogan tijdens de verkiezingen was dan ook no nonsense. Ik heb toen ook ondervonden hoe het spelletje gespeeld kan worden. De doorsnee-Zultenaar mag gerust een mening hebben maar ook mensen die op een andere lijst stonden, gingen stevig in de aanval. Maar ach, ik kom uit de sport en kan wel tegen een stootje.”

Strategie

“Ik zou het zo opnieuw doen, zelfs nu ik de uitkomst ken. Het was een mooie ervaring. Momenteel ben ik minder betrokken bij de politiek maar de interesse is er nog, ik volg nog steeds de agenda op en weet waarvoor CD&V ijvert. Ik ga uiteraard niet altijd akkoord met wat de huidige meerderheid doet, maar sommige van hun punten zijn wel goed en ik respecteer hun goed uitgedokterde politieke strategie. Ik ben er bijvoorbeeld vrij zeker van dat de werken aan de site van La Lys zullen beginnen in het verkiezingsjaar. Dan kan ik alleen maar zeggen: goed gespeeld. Het heeft geen zin om nu uitgebreid mijn mening te ventileren over het beleid. Ik heb mijn partijgenoten van de CD&V ook al op het hart gedrukt om wat minder calimero te spelen want dat werkt toch niet. We moeten een positief beleid voeren vanuit de oppositie.”

Wat de toekomst brengt op politiek vlak voor Tony De Bel is nog onzeker. “Welke rol ik in 2024 te spelen heb, zullen we binnenkort intern bespreken”, besluit de voormalig lijsttrekker.

(Jonathan Folens)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.