Wieland De Meyer legt eed af als nieuwe burgemeester van Heuvelland

Wieland De Meyer (rechts) legde de eed af bij gouverneur Carl Decaluwé.©Davy Coghe Davy Coghe
Wieland De Meyer (rechts) legde de eed af bij gouverneur Carl Decaluwé.©Davy Coghe Davy Coghe
Redactie KW

Wieland De Meyer volgt Marc Lewyllie op als burgemeester van Heuvelland. Dat dit op 1 januari 2021 zou gebeuren, werd na de vorige gemeenteraadsverkiezingen al beslist.

Marc Lewyllie was sinds 2013 burgemeester van Heuvelland en werd tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in het najaar van 2018 herverkozen. Toen werd echter al de afspraak gemaakt dat het mandaat van de Wijtschatenaar maar twee jaar zou duren. Daarna zou hij opgevolgd worden door zijn partijgenoot Wieland De Meyer, die bij de verkiezingen de absolute stemmenkampioen was in Heuvelland. De Meyer behaalde toen maar liefst 1.384 stemmen, ruim 300 meer dan Lewyllie. Vrijdagmorgen mocht Wieland De Meyer bij West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé de eed afleggen als nieuwe burgemeester. Maandagavond vindt de laatste gemeenteraad plaats in Heuvelland met Marc Lewyllie als burgemeester.

Wissels

Omdat Marc Lewyllie afscheid neemt van de politiek, komt er een plaats vrij in de gemeenteraad. Die wordt ingenomen door Valerie Deknock, die op haar beurt in het Bijzonder Comité voor Sociale Dienst opgevolgd wordt door Mireille Degroote. Bart Vanacker wordt eerste schepen. Hij neemt van Wieland De Meyer de bevoegdheid vrije tijd over en van Jean-Pierre Geelhand de Merxem toerisme en duurzaamheid.

Over de aanstelling van Wieland De Meyer als burgemeester volgt voor de Heuvellandse bevolking nog een online boodschap. “We hadden graag de wissel gevierd op de nieuwjaarsreceptie. Die hadden we gepland in Wijtschate om zo ook passend Marc te kunnen uitwuiven.” De gemeente Heuvelland voorziet wel een alternatief voor de afgelasting van de nieuwjaarsreceptie in het weekend van 22 januari. Opmaandag 26 januari wordt dan de eerste gemeenteraad van het nieuwe jaar gehouden met Wieland De Meyer als burgemeester.

Politiek afscheid van Lewyllie

Voor Marc Lewyllie breekt vanaf volgende maand een periode van politieke rust aan. Marc werd burgemeester van Heuvelland in 2013 en zorgde voor één van de verrassendste verkiezingsuitslagen van Vlaanderen. Na 36 jaar werd CD&V naar de oppositie verwezen. Marc Lewyllie had geen enkele politieke bestuurservaring, maar kon toch samen met zijn ploeg Heuvelland opnieuw financieel gezond maken. Zo kwam er geen nieuw bezoekerscentrum in de Kemmelse Reningelststraat, maar werd de pastorie in Kemmel de nieuwe uitvalsbasis voor de toeristische dienst. Onder zijn bewind verdwenen ook de kasseien uit de Reningelststraat van Kemmel. Het was Jean-Pierre Geelhand de Merxem die Marc Lewyllie kon overhalen om aan politiek te doen. “Ik werd in het verleden al meerdere keren door verschillende partijen aangezocht om op hun lijst te staan. Uiteindelijk hapte ik toe in de aanloop naar de verkiezingen van 2012”, vertelde hij.

(MDN/KPL)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.