“We werken constructiefout weg”

De overeenkomst tussen zwembadbeheerder Lago en Stad Kortrijk wordt binnenkort herzien. Dat werd duidelijk op de verenigde raadscommissies van afgelopen dinsdag. Lago heeft er straks zelf financieel belang bij dat het de zwembaden in Heule en aan de Abdijkaai goed uitbaat. Maar ook het gebruik van de parking op Kortrijk Weide wordt goedkoper.

Door een andere regeling zal Lago nu ook veel volk willen lokken naar het openluchtzwembad aan de Abdijkaai. (foto AN)
Door een andere regeling zal Lago nu ook veel volk willen lokken naar het openluchtzwembad aan de Abdijkaai. (foto AN)

De overeenkomst tussen zwembadbeheerder Lago en Stad Kortrijk veroorzaakte de afgelopen jaren heel wat ophef. Het privatiseren van de Kortrijkse zwembaden zorgde immers voor een aantal uitdagingen. Vooral de onzekerheid omtrent het voortbestaan van het openluchtzwembad aan de Abdijkaai en zwembad Lagae in Heule hield veel Kortrijkse zwemmers uit hun slaap.

Enkele weken geleden werd bekend gemaakt dat Lago beide baden nog openhoudt tot minstens 2026. Het goede nieuws is dat zij daar nu zelf ook baat bij hebben.

Verborgen agenda

“De constructiefout die tot op vandaag in onze overeenkomst staat, is dat Lago de zwembaden in Heule en aan de Abdijkaai wel uitbaat, maar dat alle kosten en baten voor de stad zijn”, legt schepen van Sport Arne Vandendriessche (Team Burgemeester) uit. “Dus of er nu veel of weinig zwemmers waren, dat maakte niet uit voor Lago. De commotie die ontstond in 2019 toonde aan dat dit geen goed systeem was. Veel mensen vermoedden immers dat Lago een verborgen agenda had en de zwembaden niet goed uitbaatte, in de hoop meer zwemmers naar Kortrijk Weide te lokken. Dat zwembad baten ze zelf uit, en daar mogen ze dus alle winst voor zichzelf houden.”

“Met het nieuwe systeem krijgen ze voor Lagae en de Abdijkaai subsidies op basis van het aantal zwemmers, dus zullen ze uiteraard hun best doen”, vervolgt Vandendriessche. “Daar komt nog eens bij dat wij als stad maar zes procent BTW moeten betalen bij een dergelijk systeem, in plaats van 21 procent bij het oude.”

Dat Lago zich kan vinden in het nieuwe systeem toont het meteen door een marketingcampagne te plannen. “Het idee is om de baantjestrekkers en de recreatieve zwemmers in Kortrijk Weide te houden”, legt de schepen uit. “Het zwembad in Heule zou meer mikken op ouders met kleine kinderen, zwemclubs en mensen met een handicap.”

Goedkoper parkeren

Ook de parkeertarieven op Kortrijk Weide worden aangepast. Wie enkel gebruik maakt van het sportbad mag anderhalf uur gratis parkeren. Wie in het recreatieve bad plonst, staat slechts een uur gratis op de parking, maar betaalt nooit meer dan drie euro. Ook al blijf je er een hele dag staan. Die maximumprijs geldt ook voor de sportieve zwemmers. De tarieven gelden wel enkel voor zwemmers, zij zullen immers een QR-code krijgen waarmee ze de parking kunnen verlaten. De stad en Parko willen zo vermijden dat mensen die een dagje op stap gaan in het centrum ook van de goedkopere tarieven profiteren.

“De aanpassing kwam er op vraag van Lago zelf”, weet de schepen. “Ze hebben zwembaden verspreid over het hele land en Kortrijk is de enige met een betalende parking. Zij zien dat als een concurrentieel nadeel en ze hebben daar ook wel gelijk in. We vertrouwen erop dat de lagere tarieven meer zwemmers zullen aantrekken, waardoor parkeerbedrijf Parko ( ook een onderdeel van Stad Kortrijk, red. ) niet echt een inkomstenverlies zal lijden.” De nieuwe tarieven gaan in vanaf 1 februari.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.