Vrouwelijke straatnamen blijven voor beroering zorgen in Moorsele: “Marie Cornillie deed hier en daar wel een schenking, maar had liederlijk leven”

Marie, alias Miete, Cornillie krijgt een straat naar haar genoemd in Moorsele. (gf)
Redactie KW

Mitte, Marie Cornillie zal binnenkort haar naam geven aan een nieuwe zijstraat van de Warandestraat in Moorsele. Dat was alvast het voorstel op de vorige gemeenteraad. Erfgoedvereniging Wibilinga en Lut Vanoverberghe en Willy Coolsaet, die een boek over haar schreven, zijn niet enthousiast. Wibilinga wil een bezwaarschrift indienen tegen deze beslissing.

Op een vorige gemeenteraad werd voorgesteld om een straat te noemen naar Marie Curie. Dit past in de ambitie om meer vrouwen te kiezen voor nieuwe straatnamen. Ondanks het gegeven dat deze dame best gerespecteerd wordt voor haar verdiensten, kwam er een eerste bezwaarschrift van de erfgoedvereniging Wibilinga die er voor pleit om meer lokale figuren hun plaats onder de zon te gunnen.

Niet zo veel betekend

Deze keer voelen ze zich opnieuw onvoldoende erkend door het bestuur. Lothaire Vanoverbeke treedt een stuk op als woordvoerder. “We hebben het gevoel dat het bestuur onze adviezen niet opvolgt. Het klopt dat de culturele raad en de erfgoedcommissie de vraag kregen om een lijst met voorstellen op te maken van vrouwennamen voor de naamgeving van toekomstige straten.”

“Naast verschillende vrouwen die heel wat betekenden in Wevelgem, Moorsele of Gullegem werden ook Marie Curie en Marie Cornillie op de lijst voorgedragen. Maar toen die voorstellen effectief op tafel kwamen, gaf de erfgoedcommissie negatief advies. Dat is door het bestuur nu al twee keer niet gevolgd.

“Het ongenoegen richt zich ook op de weinige verdienste die Marie ‘Mitte’ Cornillie bracht voor de Moorselenaren van die tijd. In hun boek ‘Marie Cornillie’ schetsen Lut Vanoverberge en Willy Coolsaet haar eerder liederlijke leven, waarin ze hier en daar wel een schenking doet, maar zich eigenlijk weinig ontfermt over de arme thuiswervers en andere bewoners van haar gemeente. Er zijn andere dames die meer betekend hebben, luidt hun pleidooi.

Kiezen is verliezen

Schepen Kevin Defieuw geeft aan dat het bestuur de juiste procedure volgde, in actieve communicatie met de culturele raad. “Kiezen is verliezen. Straatnamen kiezen is niet evident. Er zijn voorstanders voor de ene, opmerkingen door de ander. Het klopt dat enkele namen werden voorgesteld die in eerste instantie niet zijn weerhouden. Telkens vroegen we de culturele raad naar een alternatief.”

“De eerste keer werd toen o.a. Marie Curie naar voor geschoven, en deze keer Marie Cornillie. We begrijpen dat er opmerkingen kunnen zijn. Er is inderdaad nog ruimte voor een bezwaarschrift, alvorens we in de gemeenteraad de naam definitief vaststellen. Er kan nog iets veranderen.”

Wibilinga zal voorstellen om vrouwen te kiezen die effectief voor en in Wevelgem, Gullegem of Moorsele iets betekend hebben, zoals zuster Lutgardis, die heel veel betekende voor het onderwijs in Moorsele en de zorg. Sarah Nieulandt, de eerste abdis van de abdij, die later naar Wevelgem verhuisde. Over een ding is iedereen het eens: de keuze voor meer vrouwennamen is zeker goede zaak.

(HV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier