Voorontwerp Cultuurfabriek in Izegem klaar: kostprijs bedraagt 16,3 miljoen euro en opening voorzien voor 2024

De projectbeeld van de nieuwe cultuurfabriek. (gf)
De projectbeeld van de nieuwe cultuurfabriek. (gf)
Wouter Vander Stricht

Het voorontwerp voor de Cultuurfabriek op de site Strobbe die in 2024 de deuren moet openzwaaien is klaar. Het kostenplaatje bedraagt 16,3 miljoen euro. In de Cultuurfabriek zullen vanaf 2024 de Kunstacadamie, de bieb, het historisch stadsarchief en Ten Mandere onderdak krijgen.

Na een grondige voorbereiding stelt de stad Izegem het voorontwerp van de Cultuurfabriek voor. De gebouwen van de voormalige drukkerij Strobbe zullen onderdak bieden aan de Kunstacademie, de bibliotheek, het historisch stadsarchief en de heemkundige kring Ten Mandere.

De Cultuurfabriek wordt een open gebouw voor jong en oud waarbij heel wat ruimtes voor verschillende functies kunnen gebruikt worden. “Bezoekers zullen zo voortdurend met de verschillende diensten in contact komen, waardoor een bezoek aan de Cultuurfabriek een ware culturele ontdekkingstocht wordt”, vertelt clusterhoofd vrije tijd Nele Descheemaeker.

Heemkundige kring

De Cultuurfabriek zal ook kernversterkend werken. “Met gemiddeld 10.000 bibliotheekbezoekers per maand en de honderden leerlingen van de Kunstacademie, zal de Cultuurfabriek dé plaats voor ontmoeting en creativiteit worden in het hart van de stad en het stadscentrum met handel en horeca versterken”, vertelt schepen van Cultuur Kurt Himpe.

Op de gelijkvloerse verdieping komt een groot auditorium dat plaats kan bieden aan tweehonderd toeschouwers. Naast een leescafé en een aantal lokalen voor de Kunstacademie, komt ook het stadsarchief. De heemkundige kring krijgt een stek in de westvleugel naast het Baertshof.

“De stad kan de investering aan door de inspanningen van voorbije periode”- schepen Kurt Himpe

Via een open trap die naar de eerste verdieping leidt en op een originele manier de spelotheek onderdak geeft, komt men in een grote ruimte voor de bibliotheek, waar ook een aparte barruimte voorzien is. Op de eerste verdieping is de bibliotheek ook verweven met leslokalen van de Kunstacademie. De bovenliggende verdiepingen bevatten de resterende leslokalen van Art’Iz.

De Cultuurfabriek moet een referentieproject worden, waarbij de gebouwen van de voormalige drukkerij zoveel mogelijk worden behouden. “Het wordt een integraal toegankelijk en duurzaam gebouw, niet in het minst door het hergebruik van het industrieel erfgoed, maar ook door gebruik van hernieuwbare energie en een extern warmtenet”, verduidelijkt clusterhoofd stadsontwikkeling Els Manhaeve.

Opening in 2024

Rekening houdend met de keuze om er een zeer functioneel en duurzaam gebouw van te maken, de uitgevoerde technische metingen, studies en de momenteel stijgende prijs van bepaalde bouwmaterialen, is de kostprijs van het project nu vastgelegd op 16,3 miljoen euro. “Door de financiële inspanningen tijdens de voorbije periode kan de stad deze investering en de hogere raming van het project dragen”, besluit schepen Kurt Himpe.

Het voorontwerp wordt voorgesteld aan de gemeenteraad en adviesraden om na de bespreking van de opmerkingen te resulteren in een definitief ontwerp. De Cultuurfabriek zal de deuren openen in 2024.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier