Voormalig burgemeester van Menen Martine Fournier stopt met politiek

Martine Fournier zal zich niet meer verkiesbaar stellen bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen. © Archief Maxime Petit
Christophe Lefebvre

Martine Fournier (CD&V) zal zich niet meer verkiesbaar stellen voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen in Menen. Fournier was burgemeester van 2013 tot 2019 en zetelt nu in de gemeenteraad en het Vlaams parlement. Ook Lisa Maxy en Peter Depoot zullen zich in 2024 niet meer verkiesbaar stellen voor de gemeenteraad.

De drie CD&V’ers worden in de komende maanden al vervangen in de gemeenteraad om plaats te maken voor vernieuwing.

Naar de oppositie

Martine Fournier is sinds 2004 actief in de lokale politiek in Menen. Na een engagement als Unizo-voorzitter werd ze in 2007 schepen in Menen. Toen zetelde CD&V in een coalitie met de SP.A van burgemeester Gilbert Bossuyt. Tijdens die legislatuur scheurde de coalitie uiteen en moest burgemeester Bossuyt voor de rechter verschijnen wegens schriftvervalsing. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 sloot Martine Fournier dan ook een coalitie met Open VLD en N-VA, waardoor de SP.A van Gilbert Bossuyt naar de oppositie werd verwezen.

Na haar bestuursperiode als burgemeester, haalde Martine Fournier het hoogste aantal voorkeurstemmen in Menen in 2018. Toch werd haar CD&V naar de oppositie verwezen nadat Open VLD, N-VA en SP.A een anticoalitie vormden en Eddy Lust burgemeester werd.

Fournier vindt het nu tijd voor andere uitdagingen. “Ik wil mijn engagement voor Menen en de ondernemers weer op een andere manier invullen. De coronaperiode heeft me ook doen inzien dat familie op de eerste plaats komt en ik wil voor hen meer tijd vrijmaken.”

De Meense politica is ook nog Vlaams parlementslid, ook daarvoor zal ze zich niet meer verkiesbaar stellen.

Gezondheidscentrum De Piramide

Lisa Maxy zette haar eerste stappen in de politiek negen jaar geleden en werd kabinetsmedewerker van toenmalig burgemeester Fournier. Ze is momenteel fractieleider voor CD&V Menen. In november verwacht ze haar tweede kindje en ze verhuist naar Geluwe (Wervik). Daardoor kan ze niet langer zetelen als gemeenteraadslid in Menen.

Peter Depoot was de vorige bestuursperiode voorzitter van CD&V Menen. Hij zetelt momenteel in het bijzonder comité voor de sociale dienst (BCSD). Hij is vooral bekend als bezieler en verantwoordelijke van het wijkgezondheidscentrum De Piramide. De groei van dit centrum maakt het almaar moeilijker om dit werk te combineren met een politiek engagement, daarom zal hij eind dit jaar stoppen in het BCSD.

(CLL/MVM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.