Voorlopig geen lokale fiscale maatregelen rond corona in Staden

De huur voor de concessie van de cafetaria van sporthal De Wankaarde werd geschrapt. © (foto JCR)
Redactie KW

De Krant van West-Vlaanderen hield een exclusieve rondvraag in alle gemeenten naar de impact van de coronacrisis op de lokale besturen. Volgens burgemeester Francesco Vanderjeugd (Open Vld) werd al een aantal maatregelen genomen ter ondersteuning van de lokale economie, maar zijn er voorlopig nog geen lokale fiscale maatregelen gepland.

1. Komen de gemeenteraad en het schepencollege nog bijeen?

“Zowel het schepencollege als de gemeenteraad komen online samen. Het publiek kan de raad weliswaar niet online volgen, maar bij de volgende raad zou ook de pers de zitting online kunnen meemaken.”.

2. Welke grote projecten/investeringen zijn door de coronacrisis on hold gezet ?

“Dit is voor ons niet van toepassing.”.

3. Hoe blijft u in contact met de burger nu de gemeentehuizen gesloten zijn ?

“Telefonisch, via mijn sociale media kanalen en via mail.”

4. Zijn er specifieke coronamaatregelen genomen ? En hoe denkt u dat inkomstenverlies op te vangen ?

“We zetten in op een goede communicatie en handhaving van de coronamaatregelen. Verder werden bij een lokale ondernemer 20.000 mondmaskers besteld die verdeeld werden onder alle zorgverstrekkers in Groot-Staden. Ook hebben we een campagne ‘koop lokaal’ uitgerold en kochten we in het kader van de flower boost challenge die de noodlijdende sierteeltsector een hart onder de riem wil steken bij een lokale sierteler 650 bloemen voor zorgverstrekkers in de gemeente. Ook werd de huur voor de concessie van de cafetaria van sporthal De Wankaarde voor maart en april geschrapt. Er werden anders geen lokale fiscale maatregelen genomen.”

5. Kan het gemeentepersoneel aan de slag blijven ?

“Onze medewerkers worden voorlopig niet op economische werkloosheid geplaatst. Medewerkers van het woonzorgcentrum, de thuiszorgdiensten en welzijnsmedewerkers blijven uiteraard aan de slag. Voor hen wordt financieel een speciale honorering uitgewerkt om hen te bedanken voor hun inzet.” (BCH)

Hoe doen ze het in de andere West-Vlaamse gemeenten? Ontdek het op www.kw.be/lokalepolitiek.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.