Voor Sherley Beernaert waren verkiezingen succes: “Eén groot feest met vijf zetels”

Eerste schepen Sherley Beernaert: “Dat ik de meeste voorkeurstemmen telde, had ik echt niet verwacht.” (foto JS) © jan_stragier Jan Stragier
Redactie KW

Tijdens de vorige gemeenteraadsverkiezingen waren er in Moorslede voor de eerste keer maar liefst vijf lijsten. De nieuwe partij STERK maakte met maar liefst vijf zetels een entree langs de grote poort. Lijsttrekker Sherley Beernaert behaalde zelfs iets meer voorkeurstemmen dan burgemeester Ward Vergote (Visie). Sherley eiste de burgemeesterssjerp niet op en werd eerste schepen.

“Tijdens de campagne bezocht ik elke woning, met iedere keer iemand van STERK mee. We kregen heel veel steun van onze lijstduwer Luc Deceuninck, de gewezen OCMW-voorzitter. Ik ben hem daarvoor dankbaar. Er was een deel van de bevolking die ons misschien niet kende en met Luc erbij hielp dat.”

Logische coalitie

Tijdens het tellen van de stemformulieren werd het vrij snel duidelijk welke richting het uitging. Met Visie en STERK kwam er een nieuwe coalitie. “Voor ons een logische coalitie want we zijn de twee grootste partijen”, zegt Sherley. Ze haalde meer voorkeurstemmen dan burgemeester Ward Vergote, maar bedankte voor de burgemeesterssjerp. Sherley kreeg er 1.189, Ward 1.165.

“In het begin kreeg ik wekelijks de vraag waarom ik geen burgemeester werd, nu is dat maandelijks”, vertelt Beernaert. “Als ik dat de mensen uitleg, dan begrijpen ze dat. Dat ik de meeste voorkeurstemmen telde, had ik echt niet verwacht. Ook niet dat we vijf zetels zouden halen. Drie zou heel mooi zijn geweest.”

“Heb gekozen voor enige stabiliteit in de gemeente”

“Hadden we gekozen voor een andere coalitie met drie partijen STERK, Groep a en PRO, dan hadden we maar één zetel over. Dat is krap en dat risico wilde ik niet nemen. Er kan iemand ziek zijn, uitvallen of er kan ruzie ontstaan en dan zijn we onze meerderheid kwijt. Ik heb gekozen voor enige stabiliteit in de gemeente. Met STERK waren we nog jong want we bestonden nog niet lang. Al hadden we met een paar kandidaten wel enige ervaring toen we in de vorige legislatuur zetelden voor Groep a. Met STERK vormen we een sterk team. De bende blijft en nu het weer kan en mag, komen we regelmatig samen.”

Impact op gezin

Sherley Beernaert woont in de Strobomestraat in Slypskapelle. Ze is getrouwd met Peter Crabbe en mama van twee kinderen Ann-Sophie (21) en Alexander (17). Ten huize Beernaert is het leven sinds die bewuste verkiezingsdag anders geworden. “De impact op het gezin is niet te onderschatten”, benadrukt Sherley. “In september was ik geen enkele avond thuis. Het is belangrijk om in het gezin duidelijke afspraken te maken, de momenten dat ik er moet zijn zorg ik ervoor dat ik er ben.”

In januari is de legislatuur halfweg. “In de coalitie gaat het heel goed, iedere partij kan zijn eigenheid bewaren”, klinkt het. “Ik ben nogal een perfectionist en heb leren relativeren, maar toch probeer ik mezelf te blijven. Ik vind het belangrijk om open en eerlijk te zijn met de mensen. Ik probeer dat bijvoorbeeld met de aanvragen voor een omgevingsvergunning. Kan of lukt het niet, dan kom ik dat bij de mensen uitleggen. Tijdens corona hebben we dat persoonlijk contact met de burger gemist. Daaruit haal ik energie. Het ging soms over een losliggende tegel of een kleinigheid, maar de mensen kunnen eens hun hart luchten.”

De volgende keer zouden het wel eens heel andere verkiezingen kunnen worden want de stemplicht is afgeschaft. “Ik ben daar al mee bezig om de mensen te overhalen te gaan stemmen en liefst op onze lijst”, aldus de eerste schepen. Met een dossierkenner als haar voorganger Ward Gillis (PRO) in de oppositie maakt dat het Sherley niet gemakkelijk. “Ik steek echt veel tijd in de voorbereiding van de gemeenteraad”, zegt ze. “Ik probeer gefundeerd te antwoorden; wil een zekere informatie overdragen en kan ook niet alles weten. Het is enorm boeiend wat ik al allemaal bijleerde.”

Bevoegdheden

Haar bevoegdheden zijn Financiën, Ruimtelijke Ordening, Wonen en Huisvesting, Milieu, Natuur en Energiebeleid, Bevolking en Burgerlijke Stand. “Geef toe, dat is niet allemaal sexy materie”, lacht de eerste schepen. “Ruimtelijke Ordening zijn ook niet de gemakkelijkste dossiers. Gelukkig is er de bevoegdheid van Burgerlijke Stand. Tijdens een huwelijk of jubileum zijn de mensen in feeststemming. Ik probeer dat persoonlijk te maken en steek daar tijd in.”

Tijd voor hobby’s is er amper. “Op maandag- en woensdagmorgen heb ik twee sportmomenten in Roeselare”, zegt Sherley. “Ik ga dan een uur sporten. Er wordt dan veel afgelachen.” En net als veel politici heeft Sherley Beernaert ook de kritiek op de sociale media zoals Facebook leren kennen. “Op Facebook kan men soms heel hard zijn”, vertelt ze. “De mensen denken dat alle regels en andere soort zaken vanuit de gemeente komen. In 95 procent van de gevallen reageer ik openlijk niet, wel stuur ik een privé-bericht. Ik ben heel content waar we nu staan. Ik ben de enige vrouw in het schepencollege, maar het lukt om mijn mannetje te staan.”

(EDB)