Vlaams Belang Ieper maakt doorstart, oud-boegbeeld Nancy Six niet onder de indruk

Wouter Vermeersch wil dat Vlaams Belang bij de volgende verkiezingen minstens twee zetels haalt in Ieper. (foto Belga)©NICOLAS MAETERLINCK BELGA
Wouter Vermeersch wil dat Vlaams Belang bij de volgende verkiezingen minstens twee zetels haalt in Ieper. (foto Belga)©NICOLAS MAETERLINCK BELGA
Olaf Verhaeghe

Minder dan een jaar na het vertrek van voormalig boegbeeld Nancy Six en het toenmalige bestuur lanceert Vlaams Belang Ieper vandaag vrijdag een nieuwe voorzitter. Hij moet, samen met een nieuw bestuur, de partij voorbereiden op zowel de gemeenteraads- als de Vlaamse en federale verkiezingen in 2024.

Vanmiddag stelt West-Vlaams partijkopstuk Wouter Vermeersch de nieuwe voorman van Vlaams Belang in Ieper voor. Na het vertrek van oud-boegbeeld Nancy Six in april vorig jaar lag de lokale partijafdeling op apegapen. “Daar komt straks verandering in”, oppert Wouter Vermeersch. “In West-Vlaanderen hebben wij bij de regionale verkiezingen in 2019 een historische overwinning geboekt. Zeker in de Westhoek slaagden wij erin om uitzonderlijke resultaten neer te zetten.” In onze provincie veroverde Vlaams Belang toen vier Kamer-zetels en vijf zitjes in het Vlaams Parlement.

Nieuw gezicht

In de aanloop naar het belangrijke verkiezingsjaar 2024 – met normaal in het voorjaar de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen en in oktober de lokale en provinciale kiesstrijd – maakt Vlaams Belang in de Westhoek nu een doorstart. “Met ambitie”, aldus Wouter Vermeersch nog. “Wij moeten – en zullen ook – de grootste partij van de provincie worden. Daar hebben we nieuwe mensen voor nodig. Mensen met een duidelijk en sterk profiel. De vernieuwing en verjonging van onze partij zet zich nu dus ook door in de Kattenstad. Waar we onze lat leggen? Lokaal minstens twee zetels, maar we hebben absoluut de ambitie om te groeien. Het potentieel is er.”

De nieuwe lokale voorzitter is naar alle waarschijnlijkheid een nieuweling in de politiek. De rest van het nieuwe bestuur stond wel al eerder op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen, maar raakte niet verkozen. Vlaams Belang haalde toen wel twee zetels in Ieper: eentje voor Nancy Six, militante van het eerste uur, en Dimitri Knockaert. Die laatste haakte na minder dan een jaar af om medische redenen en werd opgevolgd door Saskia Dehollander.

Breuk

Tot april 2020, toen beide raadsleden braken met de partij en in hun zog vier lokale Vlaams Belang-bestuursleden meenamen. Ze bleven wel zetelen in de gemeenteraad, zij het onder de nieuwe naam ‘Ieper2030’.

Een ‘gebroken belofte over een arbeidscontract’ was voor Six de druppel die de emmer deed overlopen. Dat ze bij de federale verkiezingen vanop de zesde plaats ook een Kamer-zetel aan haar neus voorbij zag gaan, stak. “Ik sluit de partijdeur met gemengde gevoelens”, gaf Nancy Six toen aan. “Maar de vertrouwensbreuk tussen mij en het nationaal partijbestuur was te groot.”

Wouter Vermeersch, kopstuk van Vlaams Belang in West-Vlaanderen.©Frank Meurisse FM
Wouter Vermeersch, kopstuk van Vlaams Belang in West-Vlaanderen.©Frank Meurisse FM

“Wij wensen Nancy Six veel succes, maar het originele Vlaams Belang blijft beter dan een kopie” – Wouter Vermeersch, Vlaams Belang

Voor het nieuwe project van Vlaams Belang Ieper werd Nancy Six niet benaderd, geeft Wouter Vermeersch aan. “Ik ken Nancy heel goed, maar het is duidelijk dat zij de partij voorgoed vaarwel heeft gezegd”, klinkt het. “Ons rest niets anders dan haar succes te wensen met haar nieuw project. Al blijft het originele Vlaams Belang altijd beter dan een kopie.”

“Ik keer nooit terug”

Nancy Six reageert weinig verrast op de doorstart van haar voormalige partij. “Ik had de jongste weken al zoiets opgevangen. Het is uiteraard hun volste recht om dat te doen”, geeft ze aan. “Ik trek me eerlijk gezegd weinig aan van wat Vlaams Belang vandaag en morgen doet. Ik heb mijn eigen project, mijn eigen partij met de volle focus op Ieper en de Ieperlingen, dat nu intussen bijna een jaar op de rails staat. Met de ervaring die ik heb het is intussen mijn derde legislatuur in de Ieperse gemeenteraad –, de ploeg die we hebben en de nieuwe mensen die er nog bij zullen komen, heb ik het volste vertrouwen in Ieper2030.”

De kans dat Six ooit terugkeert naar Vlaams Belang is dan ook nihil. “Geen haar op mijn hoofd dat daaraan denkt”, is ze duidelijk. “Het vertrouwen is al langer volledig gebroken. Ik heb me volledig gedistantieerd van Vlaams Belang, zowel in Ieper als elders.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.