Vernieuwd dorpsplein in Snellegem als ode aan de geschiedenis

Een beeld uit de oude doos.
Een beeld uit de oude doos.
Redactie KW

Het vernieuwde dorpsplein creëert ruimte in de dorpskern van Snellegem en doet de historische gebouwen in het centrum meer tot zijn recht komen. De strakke, open look met wat bankjes maar vooral met de waterpartij is een pareltje. Meteen werd ook het herdenkingsmonument aan Jacob van Maerlant vernieuwd.

De vernieuwing van de Snellegemse dorpskern was indertijd één van de verkiezingsbeloftes van CD&V in Jabbeke. Landschapsarchitect Paul Deroose slaagde erin om met een strakke look voor het dorpsplein de verbinding tussen al die historische gebouwen te maken. Het centrum oogde immers wat rommelig en dicht bijeen gepakt.

400.000 euro

Met het verdwijnen van café The Peacock kwam er meer ruimte op het plein en kwam ook het kloostergebouw meer tot zijn recht. Het gemeentebestuur investeerde uiteindelijk een kleine 400.000 euro in het project. “Het dorpsplein ‘de platse’ in Snellegem behoorde oorspronkelijk bij het kroondomein Snellegem en was onlosmakelijk verbonden met het kasteel op de site van het Oosthof. Omstreeks 1560 werd hier het privéhuis, later een horecazaak, gebouwd met een smisse.

In de 20ste eeuw was het dorpsplein het toneel van Duitse bezetting en later van paardenwijdingen. In de loop der tijden kwamen hier enkele gebouwen die dienst deden als herberg en zelfs gemeentehuis. Einde 19de eeuw verrees dan het klooster met de vrije school.

Het idee was om deze gebouwen meer tot hun recht te laten komen,” vertelt schepen van Ruimtelijke Ordening Frank Casteleyn. “We kozen voor een rustieke invulling voor het nieuwe dorpsplein met bankjes, groen en een mooie waterpartij.”

Ankerplaats

“Het dorpsplein van Snellegem is een historische ankerplaats van één der oudste dorpen van West-Vlaanderen,”meent landschapsarchitect Paul Deroose. “Het was al in de vroege Middeleeuwen een Merovingisch Kroondomein. Het Oosthof was daarvan de centrale hoeve.

De parochies Jabbeke, Varsenare en Zerkegem, en zelfs Sint-Andries en Sint-Michiels-Brugge werden vanuit Snellegem gesticht. Jacob van Maerlant was tot 1260 klerk bij de Heren van Rode die het Oosthof, één der oudst bewaarde hoeves in de provincie West-Vlaanderen, in de 11de eeuw bewoonden. Aldus kan gesteld worden dat het dorpsplein van Snellegem door het historische erfgoed dat eromheen gelegen is, een belangrijke locatie is die verdient aangelegd te worden rekening houdend met het historisch erfgoed dat zich hier bevindt.”

“Samen met de aanwezige monumenten zijn de gebouwen beeldbepalend voor het uitzicht van een plein. Het dorpsplein van Snellegem zal aan de bewoners van Snellegem een mooie publieke ruimte bieden, een kwalitatieve plaats voor ontmoeting waar ze terecht trots op kunnen zijn.”

Meteen werd ook een nieuw monument voor Jacob van Maerlant ingehuldigd. Een mooie plaat in cortenstaal, met tekst en uitleg over de middeleeuwse dichter. En ja, op het eerste kermisgebeuren na corona zal er druk gepraat worden over het juiste verhaal van van Maerlant.

(PA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier