Verkaveling Polderblomme opnieuw goedgekeurd ondanks protest : “Wij geven niet op”

Bewoner Mathieu De Vestele: “Dit was vroeger geen bouwgrond, maar een moeras met in het midden zelfs een vijver.”© LB
Bewoner Mathieu De Vestele: “Dit was vroeger geen bouwgrond, maar een moeras met in het midden zelfs een vijver.”© LB
Redactie KW

De plannen van NV Hectaar om een weide in de Noordhoek te verkavelen hebben groen licht gekregen in de gemeenteraad van De Haan. Opvallend: enkel de tien raadsleden van Open & N-VA keurden het punt goed. 13 gemeenteraadsleden onthielden zich, waardoor het dossier alsnog goedgekeurd werd. De plannen zijn al jaren een punt van discussie met de buurtbewoners die vrezen dat bijkomende bewoning heel wat wateroverlast zal veroorzaken. Nu al staan het gebied en de tuinen in de buurt regelmatig onder water.

Er is al vele jaren onenigheid over het verkavelen van een lap grond aan de Wilgenlaan, waar tennisclub Polderblomme was gevestigd. De plannen werden in het verleden al teruggefloten door de deputatie van de provincie West-Vlaanderen, maar er werd nu opnieuw een aanvraag ingediend om het gebied te verkavelen.

Ondanks het protest van de buurt stemde de gemeenteraad het punt toch goed. Opvallend is echter dat zowel oppositiepartij Bewust, maar ook Groen, die doorgaans meestemt met de meerderheid én Vooruit van schepen Marleen De Soete zich onthielden. De schepen steunde de buurtbewoners al in het verleden en wilde ook nu woord houden omdat er te weinig veranderd is in de plannen om de waterproblemen te voorkomen.

Doordat niemand echter tegen stemde werd het punt alsnog goedgekeurd. Peter Breemersch van Bewust betreurde vooral dat de gemeente niet heeft samengezeten met de buurt. Groen stelde zich dan weer vragen of de maatregelen genoeg zijn om problemen te vermijden in de toekomst.

Gemeente is geen bemiddelaar

Volgens burgemeester Wilfried Vandaele is er al tegemoet gekomen aan de bezwaren om de waterhuishouding onder controle te houden en is het niet aan de gemeente om op te treden als bemiddelaar. “Ontwikkelaars mogen een dossier indienen en het is aan de stedenbouwkundige ambtenaar om het te beoordelen. Als mensen het daar niet mee eens zijn, dan kunnen ze in beroep gaan”, aldus Vandaele. Volgens de burgemeester is het dossier ook gekoppeld aan een ander dossier, waardoor het moeilijk is om nu terug te krabbelen.

De buurtbewoners gaan echter niet akkoord met de redenering van de burgemeester en zijn ontgoocheld. Zij zijn vooral ongerust over de toekomst. “Er wordt vaak gezegd dat wij niet willen dat hier gebouwd wordt volgens het principe niet in mijn achtertuin, maar daar gaat het helemaal niet om. Ik ben 78 jaar en ik heb nog 30 procent van mijn zicht. Ik zit echt niet op die weides uit te kijken. Ik ben gewoon heel erg bezorgd dat de buurt hier met de huidige klimaatcrisis in de toekomst met heel wat wateroverlast zal te maken hebben. Dat is op vandaag eigenlijk al het geval. De tuinen staan hier regelmatig onder water en heel wat huizen hebben vochtproblemen. Het is dan toch niet zo moeilijk om aan te nemen dat extra bebouwing dat probleem alleen nog maar erger zal maken”, zegt Janke de Vries.

 © LB
© LB

De bewoonster vreest dat oude politieke beloftes in dit dossier de bovenhand nemen om het er alsnog door te duwen. “Hier moet volgens de burgemeester per se gebouwd worden. De gemeente heeft het RUP destijds zelf omgevormd tot woongebied en zegt nu dat ze niet anders kan. Dat is niet logisch. Het is jammer dat dergelijke beloftes ervoor zorgen dat de bewoners hier heel wat problemen zullen krijgen.”

Weide was vroeger moeras

De bewoners bekijken nu met hun advocaat welke stappen ze kunnen ondernemen. “Er was al eens een vernietigend rapport vanuit de provincie. We zullen het hier zeker niet bij laten”, aldus Janke de Vries.

Ook Mathieu De Vestele woont al decennia lang in de Noordhoek. “Het is jammer om te zien dat de meerderheid tegen dit project is, maar de politieke moed niet heeft om tegen te stemmen. We zullen er zeker w tegenin gaan. Het is een schande. Dat was hier in het verleden geen bouwgrond omdat die weide van twee hectare een moeras was. In het midden lag een vijver die diende als waterbekken. Toen de voormalige eigenaar van de grond afwilde, heeft een familie het gekocht en het werd plots omgevormd tot bouwgrond”, vertelt Mathieu De Vestele. “Het gaat in dit dossier alleen maar om geld en dat is jammer.”

(Leen Belpaeme)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier