Trees Vandeputte (CD&V) maakt plaats voor Eva Deflo in gemeenteraad “Over drie jaar stel ik me weer verkiesbaar”

CD&C-politica Eva Deflo (links) neemt de gemeenteraadszetel van Trees Vandeputte (rechts) over.©(gf)
CD&C-politica Eva Deflo (links) neemt de gemeenteraadszetel van Trees Vandeputte (rechts) over.©(gf)
Redactie KW

Dat was een bommetje, deze week op de gemeenteraad in Avelgem. CD&V-raadslid en gewezen OCMW-voorzitter Trees Vandeputte (55) staat na zesentwintig jaar haar zetel (tijdelijk) af. Met Eva Deflo (29) neemt een van de jonge CD&V-wolven in Avelgem over.

Trees Vandeputte (55) heeft al een lange politieke carrière achter de rug. Ze stelde zich voor het eerst verkiesbaar in 1988, als drieëntwintigjarige wereldverbeteraar, samen met Lieven Declercq zaliger en Rik Hillaert. Ze raakte niet verkozen, maar was wel eerste opvolger. In 1994 bemachtigde ze wél een zetel in de gemeenteraad. Twaalf jaar later werd ze schepen van Jeugd en Cultuur, een functie die ze drie jaar zou uitoefenen. Daarna volgde een periode van negen jaar als OCMW-voorzitter. Tijdens de verkiezingen van 2018 kreeg ze opnieuw heel wat voorkeursstemmen, maar door de coalitievorming tussen Gba-Gemeentebelangen en Tandem werd CD&V buitenspel gezet.

“Dat was een harde klap voor de partij, een die mij persoonlijk heeft geraakt”, vertelt Vandeputte. “Ik was vergroeid met mijn ambt als OCMW-voorzitter, en moest die twee jaar geleden dus noodgedwongen opgeven. Dat deed veel pijn. Ik had nog zoveel plannen. Maar het huidige beleid gaat wel door op ons elan, met bijvoorbeeld de uitbreiding van het Sociaal Huis, iets waar ik heel hard voor heb moeten vechten.”

Maar Vandeputte krabbelde snel recht. “Ik bleef uiteraard gemeenteraadslid. Oppositievoeren? Dat was voor ons moeilijk, na zo’n lange tijd van beleidsuitoefening. We hadden wel al een verjonging doorgevoerd. Met Bram Van Den Bunder (30) en Michaël Delbeke (25) raakten twee jonge gasten in de gemeenteraad. Eva Deflo (30) viel er net buiten, maar die stond te trappelen in de wachtkamer. (lacht)

Plan herzien

Het oorspronkelijke plan bestond eruit dat Vandeputte drie jaar zou zetelen in het Bijzonder Comité van het OCMW, waarna ze de fakkel zou doorgeven aan een opvolger. Zelf zou ze zes jaar gemeenteraadslid zijn. Nu wordt dat plan dus herzien.

“Ik werk al dertig jaar bij Ubuntu (de netwerkorganisatie die mensen met een beperking ondersteunt, red.) , was lang OCMW-voorzitter en nu vrijwilliger bij ‘Oeze Winkel van het Sociaal Huis. Bij mij hebben kwetsbare burgers dus altijd een streepje voor. De gemeenteraad is een strakker gebeuren dan de gemoedelijkere gang van zaken bij het Bijzonder Comité. In dat laatste voel ik me beter thuis. Ik geef mijn zetel dus graag op. Bovendien wilde ik ook jonge mensen kansen geven.”

“Het is een hele eer om een monument als Trees te mogen opvolgen”

Vandeputte was alvast ontroerd door de warme reacties “uit onverwachte hoek” op het nieuws dat ze tijdelijk afscheid neemt als gemeenteraadslid. “Ik had het niet verwacht, neen (lacht) . Maar dat sterkt me in mijn overtuiging om me over drie jaar opnieuw verkiesbaar te stellen. Ik ben nog lang niet uitgeblust.”

Verjonging

De raadszetel ging normaal naar eerste opvolger Pieter-Jan Martyn, maar die moest afhaken. Eva Deflo (30) hapte wel toe.

“Ik had het niet zo snel verwacht”, geeft ze toe. “Het is uiteraard een hele eer om het van zo’n monument als Trees over te nemen. Ik kan sowieso op haar advies rekenen en ben van plan deze kans met beide handen te grijpen. Mijn eerste gemeenteraad valt op 22 februari.”

CD&V Avelgem blijft zo verjongen. “Een goede evolutie. Zo kunnen we de jeugd makkelijker warm maken voor de politiek”, besluit Deflo. (JS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.