Tommelein: “Kans is groot op stadslijst in Oostende, maar nog geen gesprekken”

Bart Tommelein, hier bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018, denkt al aan 2024. “We mogen niet naïef zijn. Het zal belangrijk zijn de krachten te bundelen.” © Davy Coghe Davy Coghe
Hannes Hosten

“Het is zeker niet uitgesloten dat in Oostende in 2024 meerdere partijen op één lijst opkomen, maar er is nog niets concreets over te melden.” Dat verduidelijkt Oostends burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) na het nieuws in De Morgen dat de badstad afstevent op een nieuwe stadslijst.

Vorige week raakte bekend dat de drie traditionele partijen in Gent gesprekken voeren over één gemeenschappelijke lijst. Dagblad De Morgen stelde aan enkele burgemeesters van andere centrumsteden de vraag of er in hun stad ook plannen in die richting zijn. De Oostendse burgemeester gaf daar naar eigen zeggen een eerlijk antwoord op. “De kans is zeker niet ondenkbeeldig dat er meerdere partijen samen op één lijst zullen opkomen in Oostende, maar er lopen op dit moment geen gesprekken.”

Veel heeft te maken met het nieuwe kiesdecreet dat in het Vlaams Parlement is goedgekeurd. De opkomstplicht bij de gemeenteraadsverkiezingen wordt afgeschaft en bovendien krijgt de grootste partij of lijst na de verkiezingen automatisch het initiatief om een meerderheid te vormen. Als dat lukt, kroont de kandidaat met de meeste voorkeurstemmen binnen die grootste partij of lijst zich tot burgemeester. Als het niet lukt, zijn de andere partijen aan zet. Maar het is dus belangrijk om de grootste partij te zijn, want dan krijg je als eerste de kans om een meerderheid op de been te brengen.

“Niet naïef zijn”

“Ik lig mee aan de basis van dat decreet in het Vlaams Parlement. Ik wil er niet flauw over doen en ben ook niet naïef: het is logisch dat je daar op lokaal vlak al eens over nadenkt. Het zal belangrijk zijn om de krachten te bundelen”, zegt Tommelein, “maar het zal zijn op basis van een project voor Oostende. Op andere plaatsen bestaat al langer zo’n Stadslijst of Team Burgemeester, zoals in Mechelen of Kortrijk. Ook in Oostende trok mijn voorganger Johan Vande Lanotte in 2018 met een Stadslijst naar de kiezer (maar dat was een lijst van socialisten en onafhankelijken, geen samengaan van meerdere partijen, red.). Maar in 2024, met het nieuwe decreet, zal de kans dat dat gebeurt nog veel groter zijn.”

“Vroeger werden ook al coalitie-afspraken gemaakt voor de verkiezingen, al moest je wel nog altijd de uitslag afwachten. Maar in de toekomst zal het voordeel zijn dat je vooraf weet welke partijen zich aan elkaar verbinden. Er zullen minder achterkamertjes en geheime gesprekken zijn. Ik leid momenteel een coalitie met meerdere partijen (Open VLD, N-VA, Groen en CD&V) en dat draait goed, het ligt dus voor de hand dat ik eerst naar mijn huidige coalitiepartners kijk. Maar ik sluit geen enkele partij uit, behalve de extremen. En als het niet lukt om tot één stadsproject te komen, dan kan het nog altijd dat ik als partijman naar de verkiezingen ga. Eén ding is duidelijk: dit alles zal niet in Brussel beslist worden, maar wel in Oostende zelf.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier