Terugblik op verkiezingen 2018 in Harelbeke: hoe de liberalen geen tweede schepenzetel in 100 jaar bemachtigden

Toenmalig schepen Michaël Vannieuwenhuyze werd na de verkiezingszege met Open Vld opzijgeschoven. Hij is nu diensthoofd Sport Harelbeke. (gf)
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Op de dag van de gemeenteraadsverkiezingen weerklonk er in Harelbeke plots een donderslag bij heldere hemel: winnaar Open Vld en boegbeeld Michaël Vannieuwenhuyze vielen uit de boot.

Op verkiezingszondag 14 oktober 2018 ging de kogel in de loop van de namiddag door de kerk: sp.a en CD&V gingen na zes jaar opnieuw samen in zee. Op sociale media viel al snel te noteren dat dit voor velen een donderslag bij heldere hemel was. Het kartel sp.a/Groen haalde 11 zetels, mede dankzij Groen, dat van 2 naar 4 zetels ging. CD&V verloor weliswaar 5 zetels en ging naar 7 zetels, maar bleef de tweede grootste partij. Open Vld, dat bijna 10 procent vooruitging en van 1 naar 5 zetels ging, haalde de coalitie niet. Ook N-VA, dat 2 zetels verloor en op 4 zetels eindigde, viel uit de boot. Vlaams Belang haalde 4,6 procent winst en ging van 1 naar 2 zetels.

Groen: twee mandaten

Dat had gevolgen voor de legislatuur 2019-2024. De coalitie sp.a/Groen-Open Vld-N-VA werd dus na zes jaar verrassend ingeruild voor de coalitie sp.a/Groen-CD&V, nu Vooruit/Groen-CD&V genoemd. Groen kreeg twee schepenambten, een unicum in West-Vlaanderen. Inge Bossuyt (toen sp.a, nu Vooruit) greep naast een schepenambt en verdween na tien jaar uit het schepencollege.

De grootste opdoffer was voor Open Vld, de winnaar van de verkiezingen. De partij steeg lokaal, zoals gezegd, van één naar vijf zetels en Michaël Vannieuwenhuyze werd door de kiezer voor zijn werk als schepen beloond met het tweede grootste aantal voorkeurstemmen in Harelbeke, na huidig burgemeester Top.

Vannieuwenhuyze, in 2012 de eerste Open Vld-schepen in honderd jaar, was op dat ogenblik schepen van Jeugd en Sport. De partij was klaar om opnieuw deel te nemen aan de meerderheid, maar werd onverwachts opzijgeschoven door Vooruit/Groen, dat met CD&V in zee ging. Momenteel is Vannieuwenhuyze als diensthoofd een van de drijvende krachten achter de dienst Sport Harelbeke.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.